Narodna stranka povodom moguće gradnje na Bagdali 4: Šta ako „proradi“ klizište?

Postavljeno: 13.10.2021

Povodom Plana detaljne regulacije Bagdala 4, koji je proteklih dana izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama, oglasio se kruševački odbor Narodne stranke, navodeći zabrinutost zbog moguće pojave klizišta na mestima planiranim za izgradnju te sumnju u opstanak “borića”

U obraćanju medijima član Glavnog odbora Narodne stranke Predrag Petronijević se poziva na deo Plana detaljne regulacije, koji je uradilo kruševačko Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje, u kome piše da je oko 45 odsto neizgrađenog prostora pod zelenilom i borovom šumom, koja je svojevremeno i zasađena kao jedna od mera za sanaciju klizišta, te da se osnovnim ograničenjem može smatrati i prisustvo nepovoljnih terena za gradnju u odnosu na registrovano klizište.

Petronijević sumnja da je  lokalna vlast, kako bi anulirala ograničenja korišćenja ovog prostora zbog opasnosti od klizišta i prisustva nepovoljnih terena za gradnju, našla firmu iz Niša koja je kao preduslov za izradu Plana, uradila Geomehanički elaborat u kome je izvršena kategorizacija terena prema stepenu stabilnosti za stvaranje uslova za realizaciju planiranih mera za sanaciju klizišta, i  ostalih građevinskih uslova za uređenje područja.

Ako izgradnja tog stambenog kompleksa dovede do pojave klizišta, celo ovo naselje, zajedno sa kućama iz donjeg dela Bagdale, survaće se u Garski potok! Prošle godine je JKP pošumljavao erozivno tlo oko Novog groblja, jer je nakon obilnijih padavina primećeno pomeranje tla i pojava klizišta. Da li je normalno da se sa jedne strane Garskog potoka radi pošumljavanje zbog opasnosti od klizišta, a sa druge, koja je  znatno viša, samo godinu dana kasnije, ogoljava teren radi gradnje stambenog kompleksa – pita Petronijević.

Siguran je i da će, na osnovu pomenutog dokumenta,  borovu šumu iz parka Bagdala, u međuvremenu legalno pretvoriti u betonski stambeni kompleks sa lokalima.

Međutim, glavni gradski urbanista Vojkan Tutulić tvrdi suprotno. On je ranije za naš portal rekao da je Planom predviđeno znatno proširenje postojeće zone Park šume, što znači da „borići“ ostaju simbol Bagdale te da, sem uređenja staza, taj prostor neće trpeti nikakve promene.

Objasnio je da na južnom delu Plana postoji neizgrađeno građevinsko zemljište za koje se sada predlaže zona stanovanja, jednim delom, a drugim će se to zemljište koristiti za pomenuto proširenje zone Park šuma. Precizirao je da je za potrebe Plana urađen obimni geomehanički elaborat kojim je izvršena kategorizacija terena prema stepenu stabilnosti tla te da na tom području postoje stabilan teren, uslovno stabilan teren i klizište na kome je gradnja apsolutno zabranjena.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top