Beseda Veroljuba Vukašinovića nakon uručenja Drainčeve nagrade

Postavljeno: 02.09.2021

Pesniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću  uručena je nagrada “Rade Drainac” za zbirku pesama “Tilić”, objavljenu prošle godine

Na, 52. manifestaciji “Drainčevi dani”, koja se održava u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji od 24. avgusta do 8. septembra, nakon što mu je priznanje uručeno, besedu je održao Veroljub Vukašinović:

Kad u sebi kažem pesnik prvo pomislim na Drainca, pesnika boema, strasnog ljubavnika i sanjara, sa čašom u ruci i violinom u sluhu, pesnika liričara, ali i pesnika buntovnika i „bludnog sina“, pesnika lutalicu i avanturistu koji je prošao mnoge geografske granice, ali i prešao preko mnogih moralnih granica malograđanskog morala, i kroz svoje stihove i poeme izvrtao dušu kao džepove sa pocepanom postavom.

 U mom čitalačkom doživljaju Drainac je pesnički monument, jedinstvena i neponovljiva pojava u srpskoj poeziji, ali sa toplinom Toplice u srcu, i jedan od najprefinjenijih liričara melanholije, pesnik ukrštaja i antinomija, kosmopolita i imaginarni putnik sa bodlerovskim pozivom na putovanje, borac za prava poniženih u životnoj areni koji je „do kolena gazio u blatu što se život zove.“ Drainac je, u mom doživljaju, bio i veliki kosmopolita i čovekoljubac i bogotražitelj „lutajući čovek bez Boga na putu“, a nadasve veliki putnik, stvarni i imaginarni.

Prema njegovim rečima, Rade Drainac je i pesnik zavičaja i rodnog kraja.

Tako je Drainac pevao o zavičaju u pesmi Povratak. Imam utisak da je na dnu svih prizora, srećnih i još više nesrećnih, u životu ovog pesnika, negde u samom temelju njegovog bića svetleo žar detinjstva u staroj kući čatmari, u rodnom selu Trbunju, i da je ta svetlost kao tihi plamen voštanice obasjala njegov put u večnost. Kao zastava na vrhu njegove monumentalne i razbarušene pesničke građevine štrči stih : „Ovde je nebo moje, ovde je ljubljena Toplica!“  Slava pesniku koji je slavio život u dionizijskom izdanju, pesniku koji je živeo za lirski trenutak večnosti, pesniku koji je prešao sve granice i svima bacio svoju istinu u lice, pesniku fizičke i metafizičke gladi, pesniku kojem je poezija bila jedina religija, pesniku nad pesnicima – istakao je Drainčev laureat.

Podsetimo, u užem izboru za tu pesničku nagradu su, osim Vukašinovićeve zbirke pesama “Tilić”, bili su “Arapski kapričo” Miroslava Aleksića i “Mutni nagoveštaj kiše” Jelene Lengold. Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu: Goran Maksimović (predsednik) i članovi Tanja Kragujević i Dragan Ognjanović.

Veroljub Vukašinović živi u Trsteniku i obavlja dužnost direktora Narodne biblioteke “Jefimija”.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top