Batut: Saveti za bezbednu vožnju tokom vrućina  

Postavljeno: 02.08.2021

Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava u letnjim mesecima, a kako bismo bezbedno putovali, potrebno je pridržavati se određenih saveta za vožnju u letnjim uslovima

 Tokom vrelih letnjih dana, preporuka je Insitituta za javno zdravlje Batut,  pre ulaska u automobil koji je stajao na suncu obavezno treba otvoriti sva vrata i prozore (uključujući i prtljažnik), kako bi se za neki stepen rashladio vazduh u automobilu.

Klimu u automobilu trebalo bi podseti tako da unutrašnja temperatura bude niža za pet do sedam stepeni u odnosu na spoljašnju.

Na dužim relacijama, na svaka dva sata trebalo bi praviti pauzu od po 15 minuta, a provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

Kako je umor  uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina, pre putovanja važno je da se vozač dobro naspava i odmori.

Na put ne bi trebalo kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima.

Upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna za svakog putnika u vozilu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, upotreba  pojaseva za vozače i putnike na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za gotovo 50 odsto, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat u pojedinim delovima sveta iznosi i do 75 odsto.

Posebno bi trebalo voditi računa o bezbednosti dece jer ona najčešće stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od razloga je nekorišćenje ili nepravilno korišćenje auto sedišta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije autosedišta umanjuju rizik stradanja odojčadi za oko 70 odsto  a kod dece uzrasta od jedne do četiri godine za više od 50 odsto. Kod dece uzrasta od četiri do sedam  godina pomoćna sedišta umanjuju rizik teških povreda za skoro 60 odsto.

Decu nikada ne treba ostavlajti u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25 stepeni, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40, a ako je napolju 35 stepeni, temperatura u autu dostiže čak 50-ti  podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice.

Ukoliko prevozite kućnog ljubimca, ako se vozi na zadnjem sedištu potrebno gaje vezati posebno dizajniranim pojasevima za pse, dok mali kućni ljubimci imaju posebne putne kutije. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

D.P.

foto:pixabay

 

Ostale vesti

back-to-top