„Aritmija urbanog“ u Umetničkoj galeriji

Postavljeno: 18.08.2021

Izložba „Aritmija urbanog“ autorke Marije Ćirić biće otvorena sutra (19.avgust) u 19 časova u Umetničkoj galeriji i trajaće do 3.septembra. Izložba govori o traganju savremenog čoveka za utočištem, uz podsećanje na iskonske vrednosti u vrtlogu disritmije

Akademska slikarka Marija Ćirić po prvi put se predstavlja samostalnom izložbom u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac, a postavka koju će naši sugrađani moći da vide već sutra, obuhvata slike, crteže i instalacije kombinovanih tehnika nastalih u poslednje dve godine rada.

Posmatranjem otuđenosti savremenog čoveka i ličnim doživljajima socijalnog aspekta društva, akademska slikarka Marija Ćirić ovom izložbenom postavkom, kritički analizira nesklad urbanog života i čoveka.

Svojim radovima predstavlja tematiku kojom se bavi dugi niz godina, ovoga puta u drugačijem vidu simboličnog prikaza glavnog elementa – drveta. Svedenim likovnim jezikom umetnica kreira metaforu, poigrava se sa asocijacijama i paradoksalno prikazuje efektne fragmente živih boja, dominantno crvene, plave i aurorično razlivanje finog spektra jarkih boja. Ovim umetničkim formama, po principu kontrasta, cilj je da se prikaže istrajnost u borbi, neodustajanje, bunt protiv teskobe društva, prepoznavanje i čuvanje pravih vrednosti.

Marija Ćirić rođena je 1983. godine u Kruševcu, 2008. diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek slikarstvo. Od 2004. aktivno se bavi monumentalnim slikarstvom i ostalim vidovima primenjene umetnosti, pedagoškim radom, realizacijom mnogobrojnih projekata, radionica, kolonija, murala na javnim površinama i institucijama širom grada Kruševca. Autorka je „Devojka sa krčagom“, skulpture na Trgu kosturnice , a učesnica je i brojnih grupnih i samostalnih izložbi. Član je ULUS-a od 2016. , a status slobodnog umetnika stekla je 2019. godine.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top