Analiza pokazala: U 2021. godini u Kruševcu povećan broj saobraćajki i poginulih

Postavljeno: 15.06.2022

Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u Kruševcu, koji je podneo gradski Savet za bezbednost saobraćaja, pokazuje da  je u 2021. godini broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji Kruševca za oko 18 odsto povećan u odnosu na 2020. godinu, a ukupan broj nastradalih lica veći je za čak 38 odsto.

U 2021. godini, prema tim podacima, na području Kruševca dogodila se 391 saobraćajna nezgoda, od kojih je sedam bilo sa smrtnim ishodom, 227 sa povređenim licima i 157 nezgoda sa materijalnom štetom. Poginulo je osam lica, povređeno je bilo 356 osoba, 54 su zadobile teške telesne povrede, a 294 lakše telesne povrede.

Analiza je pokazala da se više od 70 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima dogodilo na lokalnim putevima i ulicama, te da je skoro 80 odsto ukupnog broja takvih nesreća bilo u naseljenim mestima, a ostatak van naselja.

U posmatranom periodu povređeno je 23 dece, od kojih četvoro njih teško, a devetnaestoro lako. Deca su, pokazuje analiza, u saobraćaju učestvovala kao pešaci i kao putnici u vozilu. Kao mesta sa visokim rizikom za stradanje dece u saobraćajnim nezgodama označeni su Pepeljevac, Šašilovac i Padež.

Kada su mladi u pitanju, broj povređenih lica je 117, od kojih je jedno poginulo, a šestoro teško povređeno. Najveći broj povređenih beleži se među vozačima (60), zatim putnicima (46), a u svojstvu pešaka je bilo 11.

U saobraćajnim nezgodama nastradalo je 56 pešaka, od kojih je jedno lice preminulo, a 43 lako povređeno. Najveću vrednost rizika stradanja pešaka imaju naseljena mesta Konjuh, Kapidžija i Pepeljevac.

Među biciklistima bilo je 35 slučajeva nezgoda, u kojima je jedno lice poginulo, a 13 teško povređeno. Lazarica, Parunovac i Grkljane predstavljaju mesta na kojima su saobraćajne nezgode, u kojima su učestvovali biciklisti, bile učestalije nego u drugim delovima grada.

Kod motociklista reč je o 12 nastradalih vozača, od kojih je jedno lice poginulo, a četvoro ih je teže povređeno. Žabare, Šašilovac i Lazarica su mesta na kojima su udesi sa motociklima bili najčešći.

Među starijima od 65 godina nastradalo je 55 lica, dvoje je poginulo, 17 je teško povređeno, a 36 lica je zadobilo lakše telesne povrede. Kao rizična mesta prepoznata su Malo Golovode, Jasika i Parunovac.

Na teritoriji Kruševca, prema dostupnim podacima, u najvećem broju saobraćajnih nezgoda učestvuju vozači. Najzastupljeniji tip nezgode je onaj sa najmanje dva vozila. Statistika pokazuje da su najzastupljenije lakše telesne povrede, koje se dešavaju usled preduzimanja nepromišljenih radnji od strane vozača. U junu mesecu desio se procentualno najveći broj saobraćajnih nezgoda, a utorak je dan u nedelji kada su nezgode najučestalije.

U saobraćajnim nezgodama najčešće su učestvovala lica od 46 do 64 godine starosti.

M. Simić

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top