Ana Brnabić prva primila vakcinu protiv koronavirusa

Postavljeno: 24.12.2020

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Brnabićka je, ujedno i prva evropska premijerka koja je primila vakcinu

– Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine – rekla je Brnabić nakon što je primila vakcinu.

Brnabić je istakla da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu „Fajzer–Biontek“, a treća koja je počela masovnu imunizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma „Fajzer“ i „Biontek“, a u najskorije vreme se očekuju i one od kineskog „Sinofarma“, kao i određene količine ruske „Sputnjik V“. Uverena je da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije „Astra-Zeneka“, a nakon toga i „Moderninu“.

Brnabić je precizirala da će naša zemlja u januaru dobiti još 16.000 doza Fajzerove vakcine, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno približno dva miliona doza.

Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Brnabićka je najavila i da će, pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu primiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar “jer se trudimo da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije”.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top