Ambalaža za vino

Postavljeno: 08.03.2025

Vinska boca je oduvek bila jedan od najvažnijih simbola vinarstva. Njena uloga je višestruka, najpre da štiti i čuva vino i njegove karakteristične sastojke ali i da predstavi vino u najboljem svetlu. Svaka kategorija vina upotrebljava bocu određene veličine, oblika i boje stakla, posebno, ako se odnosi na kvalitetna i specijalna vina.

Staklene boce za vino su najbolje za vina. U upotrebi je nekoliko vrsta boca.

Bordo boce su najčešće korišćene boce za crveno i belo vino širom sveta. Visokog je i pravog oblika sa visokim ramenima i dubokim puntom (udubljenje na dnu boce). Ova boca se obično koristi za puna crvena vina sa puno tanina, kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec. Visoka ramena i duboki punt pomažu da se zarobi sediment koji se može formirati u vinu kako ono stari. Udubljenje na dnu omogućava da se tu talog rasporedi i tako spreči njegovo brzo vraćanje u vino kada se sipa u čaše a omogućava i lakše sipanje i držanje boce u jednoj ruci, tako što se palac postavi u sredinu udubljenja, a ostali prsti pridržavaju spoljni deo boce. Kod boca za šampanjac i penušava vina, koja su pod pritiskom, udubljenje ojačava dno i time osigurava da boca izdrži pritisak. Takođe, udubljenje stvara stabilnu površinu na kojoj boca stoji.

Burgundska boca je kraća i šira od bordo flaše za vino, sa zakošenim ramenima i plićim udubljenjem na dnu. Ova boca se obično koristi za lakša crvena vina sa manje tanina, kao što je Pinot Noir i Shardonnay.

Alzas boce za vino su visoke i vitke, sa uskim vratom i dugim puntom (udubljenjem). Ova boca se obično koristi za bela vina kao što je Rizling i sl. Visok, uski oblik boce pomaže u očuvanju delikatnih aroma i ukusa vina.

Boca za šampanjac je teška i debela, sa dubokim udubljenjem i prepoznatljivim čepom u obliku pečurke. Ova boca je dizajnirana da izdrži pritisak mehurića koji se stvaraju tokom procesa sekundarne fermentacije koji šampanjcu daje prepoznatljivost. Duboko udubljenje omogućava više prostora za sediment koji se formira tokom procesa starenja.

Boca penušavog vina je slična boci šampanjca, ali je obično lakša i tanjeg stakla, kao i specifičnog gornjeg dela na kojem se nalazi zaštitna žica. Ova boca se koristi za razne vrste vrste penušavih vina, kao što su Prosecco i slična.

PVC boce imaju određene prednosti: da su jeftine, lagane i nelomljive ali ipak nisu idealne zbog negativnog uticaja na životnu sredinu, neprikladne su za dugotrajno skladištenje i nisu estetski privlačne poput staklenih boca.

Boce vina dolaze u različitim veličinama, od malih pojedinačnih veličina do velikih formata pogodnih za posebne prilike i starenje. Najčešća veličina za bocu vina, penušava vina i šampanjac je 750 ml. Nazivi nekih veličina boca vina potiču od biblijskih kraljeva. Prema zapremini se dele na: Piccolo ili mala koja sadrži 187,5 ml; Demi ili pola(375 ml) što je 1/2 standardne boce; Standardna, (0,75ml); Magnum (1,5 l); Dvostruki magnum (3 l); Imperijal (4,5 l); Metuzalem (6 l); Salmanazar (9 l); Baltazar(12 l); Nabukodonosor (15 l); Melhizedek ili Midas (30 l).

Važan faktor jeste i boja flaše koja je najčešće zelena, a potom smeđa ili prozirna. Boja može biti određena tradicijom ali je njena uloga najpre da štiti vina od UV zraka. Većina proizvođača se odlučuje za tamnozelenu ili smeđu koja štiti proizvod od sunca čak 97%-98%.

Zapušači za boce su takođe važan deo sveta vina. Postoji više vrsta zapušača a njihov izbor zavisi od više faktora kao što su vrsta boce, kvalitet vina, ciljne grupe potrošača itd. U upotrebi su plutani zapušači, aluminijumski, krunski, plastični, silikonski ili kombinacija dva materijala (pluta-pvc, pluta-drvo i sl.). Plutani zapušači, kao prirodni materijal, su najprisutniji u svetu vina. Oni se najčešće koriste za boce sa kvalitetnim vinom. Treba da budu elastični i glatki, bez većih pora.

Dragana Andrejić, spec. struk. inž. prehrambene tehnologije, PSSS Kruševac

Foto: Freepik.com

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top