Aleksandrovac dobija novi vrtić

Postavljeno: 27.04.2023

Ministarstvo prosvete finansiraće izgradnju još tri nova vrtića u okviru Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” – u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju, najavio je je juče u Vladi Republike ministar prosvete Branko Ružić.

U cilju realizacije projekata ministar je potpisao sporazum o saradnji sa predsednikom opštine Aleksandrovac, Mirkom Mihajlovićem, a vrednost ove investicije procenjuje se na oko 180 miliona dinara.

– Ministarstvo prosvete nastavlja sa implementacijom politike koja ima za cilj povećanje obuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Današnjim potpisivanjem sporazuma o izgradnji tri nova vrtića stvaramo uslove za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja još 500 mališana. Ovim dajemo konkretnu podršku lokalnoj samoupravi, odnosno lokalnoj zajednici, građanima i građankama u tim sredinama – izjavio je ministar Branko Ružić.

Izgradnjom novog vrtića u Aleksandrovcu, koji će se prostirati na preko 1530m2 stvoriće se uslovi za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja 180 dece koja će biti podeljena u 9 grupa. Vrednost investicije je oko 180 miliona dinara.

– U ime građana Aleksandrovca, zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i Ministarstvu prosvete za ovu kapitalnu investiciju za opštinu Aleksandrovac, kojom se rešava višegodišnji problem velikog broja dece na listi čekanja za prijem u vrtić – rekao je predsednik opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, realizuje Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ kroz koji ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora u lokalnim samoupravama, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

Kroz ovaj projekat izgrađeno je ili započeta izgradnja 12 vrtića – u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Tutinu, Smederevu, Šidu. Predstoji početak izgradnje u Novom Pazaru, Petrovcu na Mlavi i Kragujevcu.

Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Izvor: prosveta.gov.rs
Foto: TANJUG

Ostale vesti

back-to-top