+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Akcija čišćenja jezera Ćelije – po prvi put u saradnji dve lokalne samouprave

Akcija čišćenja jezera Ćelije – po prvi put u saradnji dve lokalne samouprave

Gard Kruševac i opština Brus po prvi put su se ove godine udruženim snagama uključili u uklanjanje čvrstog komunalnog otpada koji su nedavne padavine i poplavni talasi doneli na površinu jezera Ćelije. Uz organizatora akcije, JKP Vodovod Kruševac, i podršku zaposlenih u gradskoj upravi Kruševac i sektoru za vanredne situacije, osim članova ribočuvarske službe, dečijeg odreda izviđača “Jastreb”, osoba angažovanih na javnim radovima, te različitih udruženja građana, ovoga puta su se akciji pridružili i meštani sela Zlatare, kao i bruskih organizacija i udruženja,  a prikupljeni otpad transportovan je vozilima JKP “Rasina” iz Brusa

Akcija čišćenja jezera organizovana je u takozvanom Zlatarskom basenu u kome je, zahvaljujući preventivno postavljenim barijerama, komunalni otpad, koji se tokom perioda obilnih kiša i poplavnih talasa slio u jezero, zadržan kako ne bi zagadio vodozahvatni basen.

Poučeni iskustvom iz 2014. godine, kada smo imali veliki poplavni talas i kada je sa teritorije jezera Ćelije prukupljeno više od 500 hiljada kubika čvrstog komunalnog otpada, sa prvim poplavnim talasom Vodovod Kruševac je uz podršku Grada, odnosno Sektora za vanredne situacije postavio privremenu barijeru između Zlatarskog i Vasićkog basena. Zahvaljujući  dobroj saradnji Sektora sa Srbijavodama, ovo javno preduzeće je 6. juna postavilo i plutajuću vodenu zavesu koja je u potpunosti sprečila dalje širenje komunalnog otpada. Tim potezom smo zaštitili vodozahvatni basen i obezbedili stabilnost u vodosnabdevanju – objasnio je Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac.

Najbitnija stvar je da u svim ovim poplavama i poplavnim talasima osnovna funkcija prečišćavanja vode i vodosnabdevanja nije ni u jednom trenutku bila ugrožena – naglasio je Milosavljević, dodajući da su radovi na čišćenju jezera i prilika da se ukaže na značaj jezera Ćelije koje je osnovni izvor vodosnabdevanja za oko 120 hiljada ljudi sa teritorije grada Kruševca i delova opština Trstenik, Varvarin, Ćićevac i Aleksandrovac.

Milosavljević je podsetio i da ove godine Vodovod Kruševac proslavlja dva značajna jubileja koji su direktno vezani za jezero Ćelije: 35 godina postojanja Fabrike za proizvodnju vode i 40 godina brane Ćelije.

Da je očuvanje jezera Ćelije od prioritetnog značaja, te da Kruševac i okolne opštine nemaju alternativu kada je reč o vodosnabdevanju, rekla je i gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Ovo je prvi put da i opština Brus učestvuje u ovoj akciji i to je dobar primer, trebalo bi da ga nastavimo. Koristim priliku da pozovem građane i da apelujem na njih da čuvamo jezero, jer nam je ono od neprocenjive važnosti za snabdevanje vodom – poručila je Palurović. Uz poziv sugrađanima da ne bacaju komunalni otpad, već da ga odlažu na za to predviđena mesta, Palurović je najavila da Grad planira da tokom ove i naredne godine organizovanim iznošenjem otpada potpuno pokrije sva naseljena mesta.

I predsednik opštine Brus, Saša Milošević, ocenio je da je zajedničko ućešće u akciji čišćenja jezera početak jedne dobre prakse u udruživanju lokalnih zajednica na očuvanju životne sredine. On je najavio da će Brus nastaviti da sarađuje na svim pitanjima od značaja za očuvanje jezera i rekao da će novu akciju čišćenja jezera inicirati već za mesec i po dana.

Na ćišćenju jezera, inače, već deceniju unazad uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja, kroz javne radove angažuju se osobe iz teže zapošljivih kategorija nezaposlenih. Ove godine sredstva za javne radove u iznosu od 4 miliona dinara obezbedio je grad Kruševac, rekao je Predrag Marković, direktor Nacionalne službe zapošljavanja.

S obzirom na to da sve ove godine zajedno radimo i da smo preživeli 2014. godinu kada su takođe bile velike poplave i velika količina komunalnog otpada, mislim da jezero mbnogo bolje izgleda, ali da to još uvek nije na nivou kakav bi trebalo da bude. Upravo zato se iz godine u godinu vraćamo ovde i ja se nadam da ćemo i naredne godine biti u prilici da pomognemo – zaključio je Marković.

Angažovani na javnim radovima će aktivnosti na čišćenju priobalja jezera nastaviti i naredna tri meseca, a ovoj akciji ćišćenja pridružili su se i zaposleni u različitim sekotrima Gradske uprave Kruševac, ribočuvarska služba, udruženja ribolovaca, stanovnici okolnih naselja, i, po prvi put, mali članovi Odreda izviđača „Jastreb“ koji čine učenici kruševačkih osnovnih škola.

N.Budimović

    

Tekst je deo projekta “Udruženi do očuvanja jezera Ćelije – Regionalno je održivo” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili stredstva.
Gard Kruševac i opština Brus po prvi put su se ove godine udruženim snagama uključili u uklanjanje čvrstog komunalnog otpada koji su nedavne padavine i poplavni talasi doneli na površinu jezera Ćelije. Uz organizatora akcije, JKP Vodovod Kruševac, i podršku zaposlenih u gradskoj upravi Kruševac i sektoru za vanredne situacije, osim članova ribočuvarske službe, dečijeg odreda izviđača “Jastreb”, osoba angažovanih na javnim radovima, te različitih udruženja građana, ovoga puta su se akciji pridružili i meštani sela Zlatare, kao i bruskih organizacija i udruženja,  a prikupljeni otpad transportovan je vozilima JKP “Rasina” iz Brusa Akcija čišćenja jezera organizovana je u takozvanom…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Đorđe Marjanović nije više sa nama

Danas je u devedesetoj godini umro Đorđe Marjanović, muzička legenda i mega zvezda jugoslovenske pop i rok scene šezdesetih, sedamdesetih ...

Napredak pobedio Mladost: Kad je teško – Melunović

Napredak je obezbedio opstanak pobedom protiv Mladosti sa 2:0. Oba pogotka za Kruševljane, koji sada imaju 50 bodova, postigao je ...

“Ja, Draga” na FeŠT-u

Izvedbom predstave “Ja, Draga” učenici OŠ “Brana Pavlović” predstavili su se publici ovogodišnjeg Festivala školskog teatra. Predstava koju je napisao ...

Evropska noć muzeja danas i u Kruševcu

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, koja je počela 12. maja i trajaće do utorka 18. maja, kada se obeležava ...

Grad donirao kamion Prvoj tehničkoj školi

Novi kamion marke DAF LF 230 FA kapaciteta 12 tona, za koji je finansijska sredstva izdvojio grad Kruševac, poklonjen je ...