Sedamnaest godina od bombardovanja RTS-a

Postavljeno: 22.04.2016

Sedamnaest godina od bombardovanja RTS-a a još nisu rasvetljeni svi aspekti zločina

nuns-logo-2_1Sutra, 23. aprila, navršava se 17 godina od brutalnog ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ove godine izražava nezadovoljstvo zbog toga što svi aspekti tragičnog stradanja naših koleginica i kolega još nisu rasvetljeni i što pred lice pravde nisu izvedeni svi oni koji su odgovorni zbog toga što svi radnici RTS nisu na vreme evakuisani iz zgrade televizije u Aberdarevoj ulici.

NUNS ponavlja svoj stav da presuda Dragoljubu Milanoviću, tadašnjem direktoru RTS, ne smeju da posluže za aboliciju onih koji su svesno ili nesvesno žrtvovali 16 nedužnih ljudi. NUNS nikada nije smatrao da je Milanović jedini odgovoran za ovu tragediju i zato traži da se istraga o ovom slučaju obnovi i proširi na sve ljude iz vojnog i političkog vrha, koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem saučestvovali u ovom zločinu.

Ovaj zahtev ni na koji način ne abolira one koji su naredili i izvršili bombardovanje, jer vojni napadi na medije ni u kom slučaju ne mogu biti legitimni. To je stav svih značajnih svetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su osudile ubijanje radnika RTS-a. Amnesti internešenel je bombardovanje zgrade RTS-a i ubijanje 16 medijskih radnika označio kao ratni zločin.

Zgradu RTS-a NATO je bombardovao u rano jutro 23. aprila 1999. godine i tom prilikom je stradalo 16 radnika. Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

Sekretarijat NUNS-a

УНС: Сутра седамнаест година од ратног злочина над радницима РТС-а

uns-logo-2-300x116_1Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се 23. априла у 02.06 сати навршава 17 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а. Бомбардовањем РТС-а 1999. године установљена је пракса употребе војне силе против медија у међународним сукобима, упркос томе што су они цивилни објекти и не смеју бити војни циљ.

За овај ратни злочин до сада је једино одговарао тадашњи директор РТС-а Драгољуб Милановић, који је издржао казну затвора од десет година јер није предузео мере да се запослени РТС-а заштите и евакуишу након претњи да ће зграда бити бомбардована.

УНС истиче да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

УНС подсећа да је Европска федерација новинара (ЕФЈ) на Скупштини у Београду 2011. године позвала своје чланице да се придруже УНС-у и СИНОС-у приликом обележавања 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

УНС подржава и цени досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекује да ће она имати кључну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника.

УНС се придружује иницијативи Комисије да позове Комитет за заштиту новинара из Њујорка да промени одлуку и на своју листу убијених новинара и медијских радника уврсти и 16 радника РТС-а.

Прес служба УНС-а

Ostale vesti

back-to-top