U Kovid ambulanti stanje nepromenjeno

Postavljeno: 23.03.2021

Broj pacijenata koji se javljaju u kruševačku Kovid ambulantu sličan je kao i prethodnih nedelja, a među pacijentima je sve  više onih sa težom kliničkom slikom

Iako je u odnosu na prošlu nedelju broj pregleda u Kovid ambulanti neznatno manji, i dalje se javljaju pacijeti sa težom kliničkom slikom. 

Kako kažu u toj ambulanti, sve je više pacijenata koji na kontrolne preglede dolaze sa pogoršanjem kliničke slike. 

– Pacijenti nam se vraćaju na kontrolu ranije je im i nakon uvođenja terapije  ne spada temperatura, otežano dišu, imaju kratkak dah. Dosta je i onih koji imaju  promene na plućima i u zavisnosti od kliničke slike, upućujemo ih na bolničko lečenje – kažu u toj ambulanti.

Kako navode, podjednako je javljaju sve starosne strosne strukture, s tim da je najviše zastupljeno radno aktivno stanovništvo. Mlađi od 30 godina uglavnom imaju blažu klničku sliku, dok se teže kliničke slike javljaju kod starijih i sugrađana srednje životne dobi.

Iz Kovid ambulante apeluju na građane da se ne opuštaju nakon imunizacije.

Stiče se utisak da se ljudi previše opuste nakon što prime vakcinu. Trebalo bi da znaju da i posle druge doze moraju da se pridržavaju svih propisanih mera prevencije, jer i nakon tog perioda treba da prođu dve do tri nedelje kako bi se stekao imunitet – poručuju lekari.

Inače, u Kovid ambulanti tokom vikenda obavljeno je oko 420 pregleda, a prvog dana ove nedelje nešto manje od 400. Podjednako je prvih i kontrolnih pregleda, a dnevno se uradi od 120 do 140 testova, 50-tak PCR i do 90 brzih antigenskih. Broj pozitivnih razlikuje se iz dana u dan, nekada to bude manje od trećine, a nekada više od polovine. 

Kovid ambulanta radi svih sedam dana u nedelji od 7 do 17 časova, a nakon tog vremena pacijenti se javljaju Službi hitne medicinske pomoći.

Sutra (24.mart) će biti tačno godinu dana od kada je u Kruševcu sa radom otpočela Kovid ambulanta.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top