Epidemiolog Pavlović o značaju vakcinacije

Postavljeno: 20.01.2021

Sve tri vakcine protiv korona virusa koje su trenutno u upotrebi ispitane su i bezbedne i apelujem na građane da se što masovije odazovu vakcinaciji, poručio je epidemilog Predrag Pavlović, direktor Zavoda za javno zdravlje, nakon što je juče u Kruševcu počela masovna vakcinacija

– Korona je bolest koja se mnogo razlikuje i od gripa i od drugih respiratornih obolenja, ostavlja teške posledice. Nije u pitanju samo da li će neko da preživi ili ne, jer većina ljudi koji preleže koronu imaju veoma teške posledice za ceo život – upozorio je Pavlović.

Uz podsećanje da je Kruševac prvo dobio Fajzerovu vakcinu, da se uskoro očekuje i ruska a da je trenutno građanima na raspolaganju kineska vakcina, Pavlović je istakao da su sve tri vakcine bezbedne , ispitane, da su dobile dozvolu od naše Agencije za lekove.

– Za one ljude koji se najviše kolebaju oko toga koju vrstu vakcine da prime, prepoporučujem upravo ovu kinesku zato što je ona napravljena potpuno istim postupkom kao i sve ove vakcine protiv gripa koje smo dobijali ovih godina. Znači, proizvodi se od virusa, nema genetskog inženjeringa, to je jedan klasična vakcina i tu nema ničeg novog – objasnio je epidemilog Pavlović.

Takođe, kako je kazao, potpuno beznedne su i ruska i Fajzerova vakcina.

– I te vakcine su takođe odlične , novijeg su datuma, novije proizvodnje, dobre su, čak možda daju i bolju zaštitu od kineske. Kod ruske i Fajzerove taj procenat se kreće preko 90 odsto, dok je kod kineske nešto ispod tog procenta, još uvek se ne zna tačno koliko, to će vreme pokazati – rekao je na kraju doktor Pavlović.
Inače, ovdašnji Zavod za javno zdravlje trenutno na raspolaganju ima 2.700 doza vakcine kineskog proizvođača, od kojih je oko 1.500 namenjeno za Kruševac.

Sa masovnom imunizacijom građana u Kruševcu otpočelo se juče, a među prvima koji su pozvani su, osim sugrađana starijih od 65 godina, i pripadnici policije, vojske te prosvetni radnici.

Imunizacija se sprovodi u Hali sportova, te na još devet punktova za vakcinaciju, četiri u seoskim i pet u gradskim ambulantama.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top