Đaci iz Hemijske peku zanat u “Arabici”

Postavljeno: 18.12.2020

Četvoro đaka kruševačke Hemijsko – tehnološke škole koji se obrazuju za kuvare i konobare praktično znanje sticaće u ovdašnjem restoranu “Arabika”. Reč je o učenicima koji se školuju po dualnom sistemu obrazovanja, a sticanje iskustva na konkretnim radnima mestima omogućeno je potpisivanjem ugovora između Hemijsko tehnološke škole i restorana “Arabika”

Direktorka Hemijsko – tehnološke škole Verica Agatonović – Malinović kaže da škola ove godine prvi put obrazuje đake po dualnom modelu i nada se uspešnoj saradnji.
Da su privredi potrebni mladi i stručni kadrovi potvrđuje direktor “Arabike” Slobodan Jovanović koji očekuje da će kroz dualno obrazovanje do njih i stići.

Inače, Hemijsko tehnološka škola je ranije potpisala ugovore o dualnom obrazovanju za konobare i kuvare sa restoranima “Idila”, “Trajal” i “Bagdala” gde praktičan deo dualnog sistema obrazovanja pohađa ukupno 28 kuvara i konobara.

U ovdašnjoj Regionlnoj privrednoj komori, koja je nosilac aktivnosti vezanih za dualno obrazovanje, napominju da potpisivanje ugovora sa još jednim poslodavcem potvrđuje uspešnost dualnog obrazovanja u Rasinskom okrugu i prilagođavanja obrazovnog sistema novim zahtevima i trendovima na tržištu rada.
Inače, u Rasinskom okrugu do sada u dualnom sistemu obrazovanja učstvuje četrdesetak poslodavaca.

RPK Kruševac je nedavno pozvala poslodavce sa područja Rasinskog okruga da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini tako što će do 31. januara 2021. godine dostaviti Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje.

Navedeno je da poslodavci tu Izjavu mogu popuniti na linku http://portal.dualnoobrazovanje.rs/.

Prema informacijama iz RPK u narednoj školskoj godini, u ponudi će biti 51 obrazovni profil za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja, a konačnu odluku o tome koji će se profili na taj način školovati u narednoj školskoj godini do kraja aprila donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Privrednici za sve dodatne informacije mogu da se obrate Službi za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije, odnosno ovdašnjoj Regionalnoj privrednoj komori.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top