Od 1. januara testiranje na lični zahtev 9.000 dinara

Postavljeno: 18.12.2020

Cena PCR testa na lični zahtev za građane Srbije do kraja godine ostaje 6.000 dinara, a već od prvog januara  2021. godine koštaće 3.000 dinara više. Za strane državljane, od 15. decembra, cena PCR testa povećana  je na 18.000 dinara 

Testiranje se može obaviti u zgradi između ulaza za Školski dispnazer i nekadašnje apoteke Maja, gde se pored komercijalnog PCR testa, od pre tri dana  rade i brzi antigenski  testovi, po ceni od 3.500 dinara za građane Srbije, za strane državljane 7.000 dinara.

Do kraja godine, cena komercijalnog PCR testa ostaje ista za građane Srbije, odnosno, 6.000 dinara, dok je za strane državljane povećana sa 120 na 150 evra.

Brzi antigenski  testovi rade se od 10 i 30 do 12 časova, PCR od 7 do 9 sati, a preporuka je da se testiranje zakaže na telefon 064 8653576. Uplate za testiranje moguće je izvršiti na namenski račun RFZO, a uputstvo za popunjavanje uplatnice možete naći OVDE.

Do daljeg, Dom zdravlja obustavio je testiranje na prisustvo IgG i IgM antitela, koje je u prethodnom periodu rađeno u laboratoriji Doma zdravlja u zgradi  Dijagnostičkog centra.

Antigenski brzi  testovi sada se rade i u privatnim laboratorijama, po ceni od 2.000 do 2.500 dinara, a rade se i serološki testovi na IgG i IgM antitela, po ceni od 1.650 do 2.500 dinara . Privatne laboratorije za sada ne rade PCR testove.

Šta je brzi antigenski, a šta serološki testovi na IgG i IgM antitela

Brzim  antigenskim  testom  koji podrazumeva bris iz grla utvrđuje se prisustvo virusa korona u gornjem respiratornom traktu i uzima se između petog i sedmog dana od pojave prvih simptoma. Ukoliko je nalaz pozitivan sigurno je da se radi o korona virusu. Ukoliko je pak negativan,  ipak se ne može  sa sigurnošću tvrditi da virusa nema, već to znači da nije prisutan u gornjim respiratornim putevima.  Serološki test se radi iz krvi, gde prisustvo IgG u krvi ukazuje da je osoba bila zaražena virusom , sa ili bez simptoma, te tako stvorila antitela, dok IgM ukazuje na akutnu infekciju. U tom slučaju, neophodno je uraditi i PCR test kojim se definitivno potvrđuje da je neko trenutno zaražen korona virusom. Inače, brzi antigenski testovi samo potvrđuju da li ste pozitivni ili negativni, dok ELISA test daje vrednost  količine anatitela. Pouzdanost ELISA testova veća je nego kod brzih testova.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top