+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Dr Milena Deljanin: Uspešna istraživačica u farmakologiji

Dr Milena Deljanin: Uspešna istraživačica u farmakologiji

Još kao učenica Osnovne škole „Nada Popović“ bila je zainteresovana za prirodne nauke. Značajne rezultate postigla je na takmičenju iz hemije u sedmom razredu, dok se istovremeno bavila  i sportom. U početku plivanjem, u kome je osvojila prvo mesto na takmičenju 50 metara kraul, a zatim gimnastikom i rukometom. Ipak, odluka da upiše prirodno-matematički smer u kruševačkoj Gimnaziji sugerisala je šta će biti njen životni poziv. Dr Milena Deljanin, mlada Kruševljanka, danas je profesorka na Visokoj tehničko – tehnološkoj školi u Kruševcu i poznata naučnica u međunarodnim naučnim krugovima

Milena je rođena 1987. godine u Kruševcu,  tu je pohađala osnovnu školu i Gimnaziju, veoma se interesovala za matematiku, a potom odlučila da upiše Farmaceutski fakultet u Beogradu. I tako je krenula jedna sjajna naučna karijera.

Farmaceutski fakultet u Beogradu sam upisala 2006. godine i bila sam prva generacija po Bolonjskom programu. Na fakultetu posebnu pažnju su mi privukle klinička farmakoterapija i farmakokinetika, u kojima je poseban akcenat usmeren ka individualizaciji terapije, koja se zasniva na prilagođavanju terapije (određivanju lekova i njihovom doziranju) svakom pacijentu ponaosob, u skladu sa njegovim potrebama i stanjem vitalnih organa. Na ovaj način postiže se terapija koja je za pacijenta bezbednija i efikasnija, a bolji je i odgovor od strane pacijenta. Pored ovih predmeta, moju pažnju imali su i predmeti poput Farmaceutske tehnologije i Imunologije – kaže mlada naućnica.

Po diplomiranju  vraća se u rodni grad da bi stručnu praksu obavila u Apotekarskoj ustanovi Kruševac. U Galenskoj laboratoriji ove ustanove bavila se izradom farmaceutskih preparata za pojedinačne pacijente, a posebno lekova za bebe (antiepileptici), koji za decu jaslenog uzrasta nisu komercijalno dostupni.

To mi je bilo vrlo zanimljivo i najlepše što do sada sam radila. Ovi lekovi ne postoje na tržištu kao fabrički proizvedeni i moraju da se prave i posebno prilagođavaju pojedinačno uzrastu svakog deteta.

Nakon Galenske laboratorije stručnu praksu nastavlja u Apoteci „Zdravlje“,a potom i u apoteci Opšte bolnice Kruševac.

– Što se tiče apoteke, stekla sam veliko iskustvo zahvaljujući divnim mentorima Dragani Đoković i Vesni Marković iz apoteke „Zdravlje“, kao i ostalim članovima kolektiva – priseća se Milena.

Za vreme trajanja stručne prakse pala je i odluka da upiše i doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu na smeru Klinička farmakologija. Tokom doktorskih studija živela je u Beogradu i radila u jednoj privatnoj apoteci kao rukovodilac ogranka. Počela je da radi i kao asistentkinja u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu na predmetima Urgentno stanje u pedijatriji i Higijena za jasleni uzrast dece.

Pred kraj doktorskih studija radila sam eksperimentalni deo doktorske disertacije u Institutu za javno zdravlje Kragujevac uz veliku pomoć dr Suzane Popović i dr Dejana Baskića, profesora Fakulteta medicinskih nauka. Za to vreme živela sam u Kragujevcu. Ispitivali smo antitumorski efekat biljke Ruse na ćelijske linije dojke, pluća i debelog creva. Takođe, ispitivali smo i efekat na migraciju ćelija kako bi biljka u budućnosti mogla da se upotrebi za sprečavanje pojava metastaza kod obolelih od karcinoma. Proveravali smo i da li ova biljka ostvaruje efekte na poboljšanju imuniteta. Rad iz mog doktorata je objavljen u stranom časopisu kategorije M-21A na SCI listi. To je dobar rad i izazvao je interesovanje stručne i naučne javnosti.

Nakon odbrane doktorske disertacije Milena nastavlja istraživački rad na Institutu Vinča – u Laboratoriji za molekularnu biologiju i endokrinologiju. Tamo ispituje antitumorske efekte različitih biljnih ekstrakata samostalno i u kombinaciji sa gama zračenjem na tumorskim i zdravim ljudskim ćelijama.

U vezi sa tim istraživali smo i ispitivali antitumorske efekte nara. Došli smo do rezultata da ekstrakt kore nara pokazuje inhibitorne efekte na ćelije karcinoma dojke, pluća, kolona i melanoma, pri čemu su ovi rezultati nedavno objavljeni u stranom časopisu, takođe sa SCI liste.

Pored objavljenih radova u časopisima, nacionalnim i međunarodnim, Milena je učestvovala i na kongresima u zemlji i u inostranstvu sa poslatim radovima. Po odbrani doktorske disertacije izabrana je u zvanje profesora strukovnih studija na Visokoj tehničko tehnološkoj školi u Kruševcu, gde predaje Tehnologiju farmaceutskih proizvoda 1 i 2.

Naučnu karijeru nastavila je usavršavanjem u naučnim ustanovama u Sankt Petersburgu u Rusiji i u San Francisku u Sjedinjenim Američkim Državama. Usavršavanje se odnosilo na biomedicinska istraživanja. Reč je o uzorkovanju, obradi i analizi produkata krvi i tumorskih tkiva nakon hiruške intervencije, u cilju pronalaženja inovativnih lekova posebno za prevenciju i terapiju karcinoma od strane brojnih farmaceutskih firmi. Impresionirana je, kaže, načinom na koji rade u Rusiji, tehnologijom koju imaju i visokom profesionalnošću.

Sa druge strane, u SAD su mnogo smireniji u odnosu na nas. Tamo su svi vrlo ljubazni, niko nije nervozan i sve može da se reši – smatra Milena. Na pitanje šta još osim nauke voli, navodi da mnogo voli da čita, za šta se, kaže, i pored brojnih obaveza uvek nađe malo vremena, ali i da voli i da kuva i da je dobra kuvarica. Ipak, razgovor se nekako uvek vraća na nauku.

Sa bratom dr Mladenom Nikolićem imam zajednički rad o biljci Rusi, kao i brojne druge objavljene radove. Objavljeni radovi koji se odnose na apoteku zasnovani su na ispitivanju upotrebe lekova za snižavanje lipida u krvi, tzv. statina (pravilna upotreba lekova, neželjeni efekti, dužina terapije, efikasnost), kao i adekvatne nege kod pacijenata koji imaju atopijski dermatitis i uloge farmaceuta u adekvatnom odabiru preparata i nege kože kako bi se ove neprijatne promene na koži držale pod kontrolom. Mentorstvo za diplomski rad studenata mi je dragoceno iskustvo. Studente učim da prave lekove koji se proizvode u Galenskoj laboratoriji i razne preparate kojih nema u prodaji.Takođe, učim ih kako da pravilno ispoštuju sve procedure, od pripreme, izrade, pakovanja do obeležavanja, kao i da sve ono što se pravi u apotekama i laboratorijama mora biti odgovarajućeg kvaliteta – objašnjava dr Milena Deljanin koja danas sa suprugom Aleksandrom i trogodišnjim sinom Vukanom živi u Beogradu, ali se kroz predavački rad na Visokoj tehničko – tehnološkoj školi stalno vraća svom rodnom Kruševcu.

Ž. Milenković

Još kao učenica Osnovne škole „Nada Popović“ bila je zainteresovana za prirodne nauke. Značajne rezultate postigla je na takmičenju iz hemije u sedmom razredu, dok se istovremeno bavila  i sportom. U početku plivanjem, u kome je osvojila prvo mesto na takmičenju 50 metara kraul, a zatim gimnastikom i rukometom. Ipak, odluka da upiše prirodno-matematički smer u kruševačkoj Gimnaziji sugerisala je šta će biti njen životni poziv. Dr Milena Deljanin, mlada Kruševljanka, danas je profesorka na Visokoj tehničko – tehnološkoj školi u Kruševcu i poznata naučnica u međunarodnim naučnim krugovima Milena je rođena 1987. godine u Kruševcu,  tu je pohađala osnovnu…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Otvoren Edukativni trening centar Udruženja zdravstvenih radnika “Kneginja Milica”

U prostorijama Biznis inkubator centra u Kruševcu, danas je svečano otvoren Edukativni trening centar Udruženja zdravstvenih radnika “Kneginja Milica” iz ...

Pokušao da ugasi požar, zadobio lakše opekotine

U požaru koji je buknuo na štali u Donjem Stepošu meštanin, inače vlasnik tog objekta V.V., zadobio je lakše opekotine ...

Plastenici na poklon za porodice koje teško žive

Plastenike na poklon, odnosno kao donaciju, dobile su 22 porodice iz Kruševca. Reč je o porodicama koje žive u teškim ...

Danas je Dan bez automobila – ostavite svoje četvorotočkaške ljubimce da ga prespavaju

Kao i uvek, poslednji dan Evropske nedelje urbane mobilnosti koja ima za cilj da promoviše alternativne vidove prevoza kako bismo ...

Na osnovu člana 18. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju (,,Sl.glasnik RS“ broj 18/10, 101/17) i sagledavanja potrebe dece i ...