Dr Milena Deljanin: Uspešna istraživačica u farmakologiji

Postavljeno: 12.08.2020

Još kao učenica Osnovne škole „Nada Popović“ bila je zainteresovana za prirodne nauke. Značajne rezultate postigla je na takmičenju iz hemije u sedmom razredu, dok se istovremeno bavila  i sportom. U početku plivanjem, u kome je osvojila prvo mesto na takmičenju 50 metara kraul, a zatim gimnastikom i rukometom. Ipak, odluka da upiše prirodno-matematički smer u kruševačkoj Gimnaziji sugerisala je šta će biti njen životni poziv. Dr Milena Deljanin, mlada Kruševljanka, danas je profesorka na Visokoj tehničko – tehnološkoj školi u Kruševcu i poznata naučnica u međunarodnim naučnim krugovima

Milena je rođena 1987. godine u Kruševcu,  tu je pohađala osnovnu školu i Gimnaziju, veoma se interesovala za matematiku, a potom odlučila da upiše Farmaceutski fakultet u Beogradu. I tako je krenula jedna sjajna naučna karijera.

Farmaceutski fakultet u Beogradu sam upisala 2006. godine i bila sam prva generacija po Bolonjskom programu. Na fakultetu posebnu pažnju su mi privukle klinička farmakoterapija i farmakokinetika, u kojima je poseban akcenat usmeren ka individualizaciji terapije, koja se zasniva na prilagođavanju terapije (određivanju lekova i njihovom doziranju) svakom pacijentu ponaosob, u skladu sa njegovim potrebama i stanjem vitalnih organa. Na ovaj način postiže se terapija koja je za pacijenta bezbednija i efikasnija, a bolji je i odgovor od strane pacijenta. Pored ovih predmeta, moju pažnju imali su i predmeti poput Farmaceutske tehnologije i Imunologije – kaže mlada naućnica.

Po diplomiranju  vraća se u rodni grad da bi stručnu praksu obavila u Apotekarskoj ustanovi Kruševac. U Galenskoj laboratoriji ove ustanove bavila se izradom farmaceutskih preparata za pojedinačne pacijente, a posebno lekova za bebe (antiepileptici), koji za decu jaslenog uzrasta nisu komercijalno dostupni.

To mi je bilo vrlo zanimljivo i najlepše što do sada sam radila. Ovi lekovi ne postoje na tržištu kao fabrički proizvedeni i moraju da se prave i posebno prilagođavaju pojedinačno uzrastu svakog deteta.

Nakon Galenske laboratorije stručnu praksu nastavlja u Apoteci „Zdravlje“,a potom i u apoteci Opšte bolnice Kruševac.

– Što se tiče apoteke, stekla sam veliko iskustvo zahvaljujući divnim mentorima Dragani Đoković i Vesni Marković iz apoteke „Zdravlje“, kao i ostalim članovima kolektiva – priseća se Milena.

Za vreme trajanja stručne prakse pala je i odluka da upiše i doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu na smeru Klinička farmakologija. Tokom doktorskih studija živela je u Beogradu i radila u jednoj privatnoj apoteci kao rukovodilac ogranka. Počela je da radi i kao asistentkinja u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu na predmetima Urgentno stanje u pedijatriji i Higijena za jasleni uzrast dece.

Pred kraj doktorskih studija radila sam eksperimentalni deo doktorske disertacije u Institutu za javno zdravlje Kragujevac uz veliku pomoć dr Suzane Popović i dr Dejana Baskića, profesora Fakulteta medicinskih nauka. Za to vreme živela sam u Kragujevcu. Ispitivali smo antitumorski efekat biljke Ruse na ćelijske linije dojke, pluća i debelog creva. Takođe, ispitivali smo i efekat na migraciju ćelija kako bi biljka u budućnosti mogla da se upotrebi za sprečavanje pojava metastaza kod obolelih od karcinoma. Proveravali smo i da li ova biljka ostvaruje efekte na poboljšanju imuniteta. Rad iz mog doktorata je objavljen u stranom časopisu kategorije M-21A na SCI listi. To je dobar rad i izazvao je interesovanje stručne i naučne javnosti.

Nakon odbrane doktorske disertacije Milena nastavlja istraživački rad na Institutu Vinča – u Laboratoriji za molekularnu biologiju i endokrinologiju. Tamo ispituje antitumorske efekte različitih biljnih ekstrakata samostalno i u kombinaciji sa gama zračenjem na tumorskim i zdravim ljudskim ćelijama.

U vezi sa tim istraživali smo i ispitivali antitumorske efekte nara. Došli smo do rezultata da ekstrakt kore nara pokazuje inhibitorne efekte na ćelije karcinoma dojke, pluća, kolona i melanoma, pri čemu su ovi rezultati nedavno objavljeni u stranom časopisu, takođe sa SCI liste.

Pored objavljenih radova u časopisima, nacionalnim i međunarodnim, Milena je učestvovala i na kongresima u zemlji i u inostranstvu sa poslatim radovima. Po odbrani doktorske disertacije izabrana je u zvanje profesora strukovnih studija na Visokoj tehničko tehnološkoj školi u Kruševcu, gde predaje Tehnologiju farmaceutskih proizvoda 1 i 2.

Naučnu karijeru nastavila je usavršavanjem u naučnim ustanovama u Sankt Petersburgu u Rusiji i u San Francisku u Sjedinjenim Američkim Državama. Usavršavanje se odnosilo na biomedicinska istraživanja. Reč je o uzorkovanju, obradi i analizi produkata krvi i tumorskih tkiva nakon hiruške intervencije, u cilju pronalaženja inovativnih lekova posebno za prevenciju i terapiju karcinoma od strane brojnih farmaceutskih firmi. Impresionirana je, kaže, načinom na koji rade u Rusiji, tehnologijom koju imaju i visokom profesionalnošću.

Sa druge strane, u SAD su mnogo smireniji u odnosu na nas. Tamo su svi vrlo ljubazni, niko nije nervozan i sve može da se reši – smatra Milena. Na pitanje šta još osim nauke voli, navodi da mnogo voli da čita, za šta se, kaže, i pored brojnih obaveza uvek nađe malo vremena, ali i da voli i da kuva i da je dobra kuvarica. Ipak, razgovor se nekako uvek vraća na nauku.

Sa bratom dr Mladenom Nikolićem imam zajednički rad o biljci Rusi, kao i brojne druge objavljene radove. Objavljeni radovi koji se odnose na apoteku zasnovani su na ispitivanju upotrebe lekova za snižavanje lipida u krvi, tzv. statina (pravilna upotreba lekova, neželjeni efekti, dužina terapije, efikasnost), kao i adekvatne nege kod pacijenata koji imaju atopijski dermatitis i uloge farmaceuta u adekvatnom odabiru preparata i nege kože kako bi se ove neprijatne promene na koži držale pod kontrolom. Mentorstvo za diplomski rad studenata mi je dragoceno iskustvo. Studente učim da prave lekove koji se proizvode u Galenskoj laboratoriji i razne preparate kojih nema u prodaji.Takođe, učim ih kako da pravilno ispoštuju sve procedure, od pripreme, izrade, pakovanja do obeležavanja, kao i da sve ono što se pravi u apotekama i laboratorijama mora biti odgovarajućeg kvaliteta – objašnjava dr Milena Deljanin koja danas sa suprugom Aleksandrom i trogodišnjim sinom Vukanom živi u Beogradu, ali se kroz predavački rad na Visokoj tehničko – tehnološkoj školi stalno vraća svom rodnom Kruševcu.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top