Kruševac danas osvanuo sa umetničkim delima srednjoškolaca na autobuskim stajalištima

Postavljeno: 12.08.2020

Ukupno 18 autobuskih stajališta u Kruševcu osvanula su danas oblepljena radovima talentovanih srednjoškolaca, a “posetioci” ove neobične izložbe biće praktično svi korisnici gradskog prevoza,ali i prolaznici, šetači, turisti. Ekipa portala “Kruševacgrad” pratila je sinoć postavljanje radova i prve reakcije već su sjajne

Originalna ideja akademske slikarke Marije Ćirić bila je da oplemeni javni prostor sa umetničkim delima i pozitivnim porukama sugrađanima u danima epidemije. Postavka “Start” u okviru projekta “Podsticanje i razvoj talenata mladih umetnika grada” već je treća u okviru programa “Buđenje” priznate kruševačke slikarke.

– Prvobitna ideja je bila nešto drugačija, mladi je trebalo da kroz svoje radove izraze promišljanja i probleme sa kojima se suočavaju u adolescenciji – priča za portal “Kruševacgrad” autorka Marija Ćirić.- Međutim, vanredne okolnosti u kojima živimo zbog epidemije uticale su i na temu. Nastao je koncept: kako se mladi osećaju u pandemiji. Ispostavilo se da imaju dovoljno snage i vedrine da Kruševljanima poruče da ljubav postoji i kada ne možemo trenutno nekoga da zagrlimo.

Nataša Obradović, učenica Politehničke škole “Milutin Milanković” veruje da će se i ideja i sama dela dopasti publici širokog spektra. Njena poruka na crtežu glasila je: “Daljina ljubav ne razdvaja, dok god maštamo i sanjamo o njoj do sledećeg susreta”.

– Kada je kiša i sama koristim gradski prevoz,a živim nedaleko od stajališta gde je postavljen moj rad – kaže Nataša. – Baš sam radoznala da saznam i reakcije okoline na sve ono što smo radili prethodnih nedelja. Mislim da i umetnicima, koliko god im je izolacija prirodni ambijent za stvaranje, nedostaje bliža komunikacija sa ljudima. Na koji način, može da se vidi i kroz sve naše radove.

Na autobuskom stajalištu u centru grada, kod platoa ispred Doma sindikata osvanuo je rad gimnazijalke Teodore Vesić. Kasno sinoć, bio je poslednji koja je autorka Marija Ćirić zajedno sa svojim saradnicima postavila ispod stakla.

– Ovo je moja prva izložba u javnom prostoru, potrudila sam se mnogo da ispadne ovako – govori nam Teodora Vesić, koja planira da studira umetnost u Novom Sadu. – Ideja za moj rad, jedna karta za igranje(dama) nastala je razgovoru sa drugaricama. Dosta sam radila na korekciji kako bi poruka bila što vidljivija i nadam se da sam uspela u tome.

Autorka izložbe Marija Ćirić kaže da među 18 mladih autora prepoznaje mnoge koji će biti dobri slikari, dizijaneri, ilustratori. Svi oni, pripremali su ovu izložbu “online”,a sa mentorkom su se povremeno, radi korekcija susretali pod posebnim epidemiološkim pravilima.

Izložba će biti “otvorena” najmanje par meseci, a Marija se nada da će je u decembru zameniti nova, sa stvaraocima iz osnovnih škola. Aktuelnu postavku Udruženja ljubitelja umetnosti “BukvART” podržao je grad Kruševac kroz konkursno finansiranje programa za kulturu, i u saradnji sa Kancelarijom za mlade, JKP, Kruševačkim pozorištem i Grafičkim studiom “Inart”.

 

I.R.

Murali u Kruševcu

Marija Ćirić je do sada izradila na desetine murala većih dimenzija u Kruševcu, a njena su dela na fasadama i u učionicama više škola, učeničkog doma, Gerontološkog centra, u Narodnom muzeju u okviru stalne postavke,a bila je mentor đacima koi su izrađivali murale u okviru projekata na više lokacija u gradu, od škola do gradilišta. Iza sebe ima i samostalnu i brojne kolektivne izložbe. Autorka je skulpture “Devojka sa krčagom” na Trgu Kosturnica i više delea primenjene umetnosti u gradu.

I publika pozvana da stvara

Svih 18 radova na stajalištima biće otštampani u manjim formatima(A3) u tri primerka. Na FB i instagramu Udruženja “BukvART”, zainteresovani posetioci mogu da svojim manjim radom(pesma,priča,crtež), konkurišu za dobijanje jednog dela sa izložbe na poklon.

Ostale vesti

back-to-top