Напредак јесењи првак

Postavljeno: 09.12.2015

Фудбал, Прва лига Србије

Фудбалски тим из Крушевца претекао је Бачку у претпоследњем колу, а победом у дербију последњег кола против Бежаније обезбедио зимовање на лидерском трону

Стављена је тачка на фудбалску прволигашку јесен. За Напредак – на најбољи могући начин. Црвено-бели су у последњем колу полусезоне у директном двобоју са Бежанијом, једним од најозбиљнијих конкурентата у борби за Суперлигу, у гостима славили сигурну победу – 2:0. Довољно да сачувају два бода предности у односу на Бачку и као лидери прволигашког каравана сањају елитне снове на зимској паузи.

И Бачка је, додуше, у последњој утакмици јесени укњижила сва три бода савладавши ЧСК Пивару (1:0), па ће на пролеће наставити да прати лидера на табели са само два бода заостатка.

Напредак је, наиме, први део првенства завршио на првом месту са 35 бодова, друга је Бачка са 33, а затим следе Бежанија (24), Синђелић и ЧСК Пивара (23). Занимљиво је да је екипа Земуна, која је у првенство ушла као главни фаворит за шампуонску титулу, на крају јесени тек деветопласирани тим на табели, са скромним учинком од 19 освојених бодова.

У 15 утакмица, славили су Крушевљани 11 пута, по два пута су играли нерешено и претрпели пораз, ово друго, додуше, на старту првенства, што су срећом брзо компнензовали каснијим одличним играма и резултатима у континуитету. Притом су мреже противничких тимова затресли  укупно 25 пута, а лопту из сопствене вадили 12 пута. Ефикаснији од њих били су само фудбалери Бачке (31 гол), а бољи у одбрани играчи Синђелића (одбрана капитулирала само 11 пута).

Први стрелац Напретка и Прве лиге Србије, Бојан Бељић постигао је осам голова, прате га Дамњановић са пет и Ндиаје са три. Највише минута у игри, по 1260, провели су Гобељић и Симоновић.

Све у сему, учинак који може само да обавезује, јер води повратку у елитно друштво. Управо оно што су на почетку првенства опрезно и наговештавано.

Прво полувреме дербија последњег кола, Бежанија – Напредак у Београду, завршено је мирних мрежа, што не значи да фудбалери Напретка у том делу утакмице нису имали прилике да их затресу. Гол су зато постигли убрзо по почетку другог, у 48. минуту, а стрелац је био Дамњановић, после лоше реакције одбране Бежаније. Имао је овај играч удела и у догађају из 65. минута, када је дефинитивно одлучено питање победника – проиграо је одличног Бељића, који је постигао свој нови првенствени гол за коначних 2:0 за Напредак.

Напредак је, тако, захваљујући бодовима са БАСК арене задржао челну титулу на табели, на коју се попео недељу дана пре тога, победом у претпоследњем колу против БСК-а у Крушевцу са 3:1. Ту утакмицу је обележио сјајни Бојан Бељић, троструки стрелац, који је мрежу гостију начео у 33. минуте, а затим головима у 53. и 57. фиксирао победу Напретка, који је Јовановић ублажио поготком из пенала у последњем минуту утакмице.

Шеф стручног штаба Напретка Богић Богићевић није крио да је задовољан пруженом партијом, али исто и резултатом, понајвише учинком Бељића.

– Одиграна је добра утакмица. Ми смо били под малим притиском јер смо знали да је Бачка изгубила два бода и да идемо на прво место. Заслужено смо победили, захваљујући пре свега сјајном Бељићу који је све ситуације које су биле опасне по гол решавао на најбољи могући начин. Овом приликом хтео бих да поздравим све наше навијаче и оне који су дошли да нам помогну. Мислим да смо се одужили на прави начин.

Утакмицу је, иначе, пратило око 3.000 љубитеља фудбала, па Напредак остаје тим који има најпосећније утакмице у Првој лиги. Према статистици Клуба, његове мечеве је пратило око 24.000 навијача, знатно више од Лознице и Бачке, са 13.500 односно 10.400 гледалаца.

Уз такву публику и форму са којом су играчи засели на прволигашки престо, Напредак свакако има огромне потенцијале да на пролеће потврди прволигашку доминацију на путу повратака у Супер лигу. Први део плана у потпуности је испуњен, па ћемо фудбалско пролеће моћи да дочекамо са пуно оптимизма.

– План је испуњен, на одмор ћемо као лидери, а у другом делу ћемо стартовати са солидном предношћу, која ће, верујем, бити недостижна за пратиоце – прокоментарисао је фудбалску полусезону голман Напретка Слободан Јанковић, додајући како је Напредак у овом рангу екипа без премца и да јој је место међу суперлигашима.

Првенство се наставља 5. марта, када Напредак гостује Динаму.

Лиге млаћих категорија

ВИСОК ПОРАЗ ОМЛАДИНАЦА НАПРЕТКА

У 17. колу Омладинске лиге, Напредак је гостујући на стадиону ФЦ Вујадин Бошков претрпео убедљив пораз од расположене Војводине са 5:0. Играло се у веома неповољним условима, с обзиром на јаку кишу, али то свакако није оправдање са пет примљених голова, од чега су чак три дело Страхиње Крстевског (један из пенала), осим кога су стрелци били још и Кременовић и Мићин. Додуше, и Крушевљани су покушавали да макар ублаже пораз, посебно у другом делу утакмице, али је одбрана Војводине, на челу са сигурним Хрубиком и Милићем, положила све испите.

Пролећни део првенства омладинци Напретка дочекеће на шестом месту табеле са 22 бода, девет мање од петопласираног ОФК Београда. Први је Партизан са 36 бодова.

Утакмица 17. кола Кадетске лиге између Војводине и Напретка је одложена.

У КУПУ ПРОТИВ РАДНИЧКОГ

У просторијама Спортског центра Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови обављен је жреб за осмину финала Купа Србије. Напредак ће 2. децембра на стадиону Младост дочекати Нишки Раднички.

Уколико утакмица буде завршена нерешеним резултатом, одмах ће се изводити једанаестерци.

Четвртфинале Купа игра се 2. марта, полуфинале – две утакмице – 16. марта и 20. априла, а финале 11. маја.

Ostale vesti

back-to-top