Postavljeno: 25.11.2016

Udruženje žena Peščanik je povodom Medjunarodnog Dana borbe protiv nasilja prema ženama na Trgu mladih organizovalo potpisivanje peticije kojom se traži da se 18. maj proglasi Danom sećanja na žene žrtve femicida

Tokom akcije Kruševljankama i Kruševljanima je deljen informativni materijal o nasilju prema ženama.

– Mislimo da žene koje su ubijene ne treba da budu samo brojke, treba da ih se sećamo jer one imaju porodice, prijatelje, drugarice – kazala je aktivistkinja Udruženja žena „Peščanik“, Milkana Pavlović.

picsart_11-25-05-19-56Podsetila je da se današnjom akcijom započinje i obležavanje medjunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ koju Mreža žena Rasinskog okruga, čiji je „Peščanik“ deo, sprovodi u svim opštinama tog Okruga.

Aktivistkinja „Peščanika“, Božana Ivanović, kazala je da je dobro to što su usvojene izmene krivičnog zakonika te da očekuje da će žrtve nasilja mnogo brže dolaziti do zakonom zagarantovanih prava.

Napomenula je da je u borbi protiv nailja prema ženama veoma važna multisektorska saradnja podsetivši da je Udruženje žena „Peščanik“ učestvuje u radu mulitsektorskog tima, koji se sastaje jednom mesečno, a čine ga predstavnici državnih institucija, vaspitno obrazovnih ustanova, nevladinih organizacija.

– Sporazum o toj saradnji je potpisan 2014., ali je multisektorski tim zaživeo tek početkom 2016. godine i još uvek se borimo za to da se, uz dobre zakonske promene, službenici koji rade u tim državnim institucijama ili u bilo kom sektoru koji se bavi nasilništvom nad ženama dobro edukuju da bi mogli da pomognu žrtvama na najbolji i najefikasniji način – rekla je ona.

U okviru medjunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ Mreža žena Rasinskog okruga za ženska prava od danas, kada se obeležava Medjunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama do 10. decembra – Dana ljudskih prava, organizuje brojne aktivnosti u Rasinskom okrugu.

Aktivistkinje Mreže su danas u svih 6 gradova Rasinskog okruga održale ulične akcije podele informativnog materijala o nasilju prema ženama i prikupljanje potpisa za podršku Inicijativi za proglašavanje 18. maja Danom sećanja na žene žrtve femicida.

Ostale vesti

back-to-top