Žene sa Kosova i iz Srbije poručile: Gradimo mir zajedno!

Postavljeno: 24.10.2022

Da se i kroz umetnost može ukazati na društvene probleme ali i rušiti predrasude, kazale su i pokazale žene sa Kosova i Metohije i Srbije, učesnice „Ženskog mirovnog karavana“, koji je održan u Rasinskom okrugu. Kroz fotografije posvećene izgradnji mira, druženje i upoznavanje sa kulturom i životom druge strane, žene su poslale jasnu poruku da žele mir i dobre odnose.

Cilj nam je da izgradimo dobru komunikaciju, da se približimo jedne drugima. To je važno jer smo prešli jedan period rata i želja nam je da nastavimo život van politike, da živimo svoj život, da naše porodice i naša deca žive zajedno. To možemo da postignemo dobrom voljom, uklanjanjem barijera. Uspele smo da „slomimo“ mnoge predrasude, kojih je dosta bilo kada smo pre nepune tri godine otpočele sa realizacijom ovog projekta. Želele smo da vidimo kako mi kao žene možemo da promovišemo mir preko umetnosti i ovaj karavan je tako zamišljen, da se preko umetnosti bolje upoznamo, da naučimo više o kulturni i životu uopšte, jedni drugih – kazala je Vetone Veliu iz Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava.

U okviru „Ženskog mirovnog karavana“ u Kruševcu je prvog dana organizovana panel diskusija o odnosima Kosova i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i bezbednosti žena, a gosti skupa putem zoom platforme bili su Bojan Elek i Maja Bjeloš iz Beogradskoj centra za bezbednonosnu politiku.

Ono što se tada moglo čuti je da žene nisu dovoljno uključene u procese pomirenja na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog između Beograda i Prištine, što je  direktno suprotno odredbama Rezolucije 1325 Žene, mir i bezbednost, koja zahteva uključivanje žena u rešavanje konfliktnih i postkonfliktnih situacija.

Aktivistkinje su izrazile zabrinutost zbog kontinuiranih tenzija i oštre retorike, koja prethodi svakom sastanku Beograda i Prištine. Istaknuto je da su žene uglavnom na nižim pozicijama na mestima odlučivanja i to u nedovoljnom broju, te da to što desnica jača samo znači smanjenje ženskih prava, uključujući i smanjenje prostora za učešće žena u javnom i političkom životu.

Kao teme kojima u ovom trenutku treba dati prednost, aktivistkinje ženskih prava navele su borbu protiv kriminala, smanjenje korupcije, unapređenje ljudskih prava i položaja branitelja i braniteljki ljudskih prava, javnu dostupnost informacija o činjenicama u vezi sa ratom na Kosovu 1999. godine, osudu ratnih zločina i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina, pitanje nestalih osoba i obeštećenje žrtava seksualnog nasilja u ratu, punu informisanost javnosti o temama, rezultatima i dogovorima u dijalogu, te unapređenje položaja žena i podizanje životnog standarda.

Odsustvo žena iz pregovora i dijaloga, kako je navela Snežana Jakovljević, predsednica UŽ Peščanik, nanosi štetu odnosima u regionu, procesu evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i smanjuje šanse za uspostavljanje stvarnog i trajnog mira.U skladu sa tim, podsetila je i na pokretanje inicijative „Uključite žene u dijalog Beograda i Prištine“, koja pre svega ima za cilj podizanje svesti o značaju učešća žena u mirovnim pregovorima i procesu vraćanja međusobnog poverenja u široj zajednici.

Inače, prvog dana boravka u Rasinskom okrugu, učesnice karavana posetile su Varvarin, gde su sa lokalnim zvaničnicama, aktivistkinjama i građankama razgovarale o položaju i bezbednosti žena i stanju ženskih prava u lokalnim zajednicama. Narednog dana usledila je poseta Aleksandrovcu, a nakon obilaska murala posvećenog ženskoj solidarnosti, koji je i nastao kao deo ovog projekta, upriličena je poseta Muzeju vina, te druženje sa aktivistkinjma iz ove opštine.

U završnici druženja, u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo, otvorena je izložba fotografija koje su napravile mlade žene tokom susreta na Kosovu i u Srbiji. Nakon  projekcije dokumentarnih filmova sa festivala Slobodna zona o ljudskih pravima, usledilo je druženje.

„Ženski mirovni karavan“ aktivnost je koja se realizuje u okviru projekta „Žene za mir i sigurnost- ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije“, a sprovodi ga Udruženje žena Peščanik u saradnji sa Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava, Mrežom žena Rasinskog okruga i Ženskom mirovnom mrežom Kosova i Srbije. Ovaj projekat koji traje tri godine i završava se 2023.godine, finansira Evropska unija.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top