Susret: Ko smo mi i šta smo jedne drugima?

Postavljeno: 31.08.2022

Od 26. do 28. jula i od 12. do 14. avgusta 2022, devojke sa Kosova i iz Srbije bile su jedne drugima u poseti. Susreti su organizovani  u okviru projekta „Žene za mir i bezbednost – Ka unapređenju dobrosusedskih odnosa između Kosova i Srbije“, koji implementira Udruženje žena „Peščanik“ u partnerstvu sa Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava, uz podršku Evropske Unije

Svrha susreta bila je da se upoznaju, da podele iskustva i informacije o izazovima sa kojima se suočavaju i prioritetima i planovima koje imaju, da razgovaraju o stanju ženskih prava i da zajedno uče kako da doprinesu miru i pomirenju. Devojke su imale i poseban zadatak – da naprave određeni broj fotografija sa motivima, koji ih asociraju na mir, saradnju, suživot. Tokom jeseni, izložba tih fotografija biće organizovana u Mitrovici i u Kruševcu.

Planirano je da u razmeni učestvuje po devet devojaka sa svake strane, od 18 do 30 godina. Međutim, nakon sukoba Srbije i Kosova u vezi sa odlukom kosovske Vlade o pokrivanju tablica sa srpskim registracijama na automobilima, koji ulaze na Kosovo (kao što Srbija godinama radi sa kosovskim tablicama), to nije bilo moguće. Pre toga, Udruženje žena „Peščanik“ je imalo sedam devojaka spremnih da idu na Kosovo, ali su potom četiri su odustale, roditelji im nisu dozvolili. Bilo je teško pronaći nove devojke za posetu Kosovu, uprkos činjenici da smo pokušale da ih pronađemo van Kruševca, u Rasinskom okrugu – kaže Snežana Jakovljević, predsednica UŽ „Peščanik“.

Ona dodaje da ova situacija ilustruje kako i u kojoj meri sukob(i), za koje smatra da su isključivo odgovorne Vlade Srbije i Kosova, koje ih „iniciraju i insceniraju, a onda se navodno bave pomirenjem“, utiču na svakodnevni život i odnose među građanima na Kosovu i u Srbiji i ruše pokušaje za unapređenje kontakata i saradnje.

Poseta devojaka sa Kosova

Susret na kojem je učestvovalo 15 devojaka, sedam sa Kosova i osam iz Kruševca, počeo je radionicom o izradi fotografija, koju je vodio Aleksandar Krstić. On je učesnice obučio kako da prave fotografije imajući u vidu kompoziciju, svetlo, prikaz figura i druge elemente. Dan kasnije održane su dve radionice, o mirovnom aktivizmu te o rodnim i drugim stereotipima. Njih je pripremila i vodila Anita Pantelić, iz Alternativnog centra za devojke. Zajedničkom fotografijom uz poruku: „Žene grade mir“, načinjenom ispred Spomenika posvećenog miru, učesnice su poslale mirovnu poruku javnosti.

Boravak Kruševljanki u Mitrovici

Uzvratni susret sa mladim aktivistkinjama ženskih prava u Mitrovici, u avgustu, podrazumevao je trodnevni boravak tri mlade aktivistkinje, dve iz Kruševca i jedne iz Novog Sada, iz organizacije „Iz kruga – Vojvodina“ i tri predstavnice UŽ „Peščanik“. Boravak je počeo posetom Gradskom muzeju u Južnoj Mitrovici, uz gostoprimstvo kustosa. Nastavljen je druženjem i pravljenjem fotografija u Južnoj i Severnoj Mitrovici, dok su predstavnice dve organizacije sa italijanskim novinarima razgovarale o situaciji i odnosima Srbije i Kosova i saradnji aktivistkinja. Na kraju je za devojke iz Srbije i sa Kosova organizovana radionica o mirovnom aktivizmu, koju su vodile Tringa Sadiku i Dženeta Ciljević iz Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava.

N.G.

 

Ostale vesti

back-to-top