Zašto nema prenosa utakmica ženskog fudbala u Srbiji?

Postavljeno: 09.03.2021

Iz kruševačkog Napretka poručuju: Bilo bi dobro da javnost vidi koliko žene dobro igraju. Slična poruka stiže i od kompanije Mozzart koja je nedavno kruševačkom timu donirala novu opremu

Prvo Svetsko prvenstvo za žene u fudbalu organizovano je u novembru 1991. godine, a za tri decenije je popularizovano do te mere da je poslednje finale uživo pratilo skoro 60 hiljada ljudi. Gde su srpske fudbalerke u toj priči?

Primer nekadašnjeg trostrukog šampiona države dobro oslikava položaj žena u sportu koji će svaki navijač na ovim prostorima nazvati muškim. ŽFK Napredak je sa trona krenuo pravo ka gašenju, ali je zahvaljući ljubiteljima sporta ipak opstao. Podrška sad stiže i od kompanije Mozzart.

– Akcija Novi dresovi za nove šampione je od velikog značaja za promociju ženskog fudbala u Srbiji, što nam je izuzetno potrebno u ovom trenutku. Naš klub ima veliku tradiciju i ostavio je značajan trag u ženskom fudbalu, a sada u novoj opremi želimo da nastavimo putem koji su nam utabale starije generacije – poručuje Emil Đorđević, predstavnik kruševačkog tima koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije.

Napredak trenutno okuplja 50 devojaka od 12 do 30 godina, u dve takmičarske ekipe, a iz ovog trofejnog kluba apeluju da se još više radi na popularizaciji ženskog fudbala.

– Bilo bi dobro da imamo i prenose naših utakmica, kako bi javnost videla koliko dobar fudbal igraju žene širom Srbije – kaže Đorđević, uz podsećanje da su za ŽFK Napredak igrale sadašnje reperezentativke Srbije u fudbalu Marija Radojičić i Andrijana Trišić.

Kompanija Mozzart odlučila je da doprinese podizanju svesti o jednakosti u sportu kroz niz akcija, pa i donacijom dresova. Osim u kruševački Napredak, novi dresovi stigli su u još 11 ženskih klubova iz raznih sportova – ŽRK Metalac Valjevo, ŽRK Naisa, ŽOK Smederevo, ŽRK Petrovaradin, ŽFK Karađorđe, ŽFK Radnički 1923, ŽRK Košutnjak Čačak, Ženski odbojkaški klub Ki0230, ŽFK Plava Zvezda Kragujevac, ŽOK Carina i ŽFK Požega.

Ostale vesti

back-to-top