Zaraženih  komaraca zvanično nema u Kruševcu

Postavljeno: 13.08.2018

Prema poslednjim analizama koje je obavio Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila nisu detektovani na području Rasinkog okruga. Iako zvanično  nema zaraženih komaraca, prisustvo virusa potvrđeno je kod jedne domaće životinje, a zbog sumnji da je zaražena i jedna osoba, uzorak krvi poslat je na analizu na Institut „Torlak“

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da su od početka ovogodišnje sezone komaraca, na Torlak poslata dva uzorka krvi, gde je kod jednog pacijenta nalaz bio negativan, dok se drugi rezultat čeka. U međuvremenu, prisustvo virusa Zapadnog Nila potvrđeno je kod jednog konja na teritoriji kruševačke opštine.

Epidemilozi kažu da to što nema zvanične potvrde prisustva zaraženih komaraca ne isključuje njihovo prisustvo. Ističu i to da nema mesta panici jer, kako objašnjavaju, virus Zapadnog Nila kod većine inficiranih protiče asimptomatski.

Predrag Pavlović, epidemiolog

– Kod  80 odsto zaraženih ne javlaju se nikakvi simptomi a osoba nakon toga stiče imunitet na taj virus. Oko 20 odsto zaraženih ima blagu kliničku sliku u vidu glavobolje, mučnine i povraćanja, a ponekad sve to može biti praćeno otokom limfnih žlezda ili osipom na grudima, leđima ili stomaku. Ovi simptomi obično prolaze u roku od nekoliko dana, u retkim slučajevima i više nedelja – kaže epidemiolog Predrag Pavlović,  dodajući da simptomi groznice Zapadnog Nila nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Prema njegovim rečima, do razvoja teške kliničke slike dolazi kod jednog obolelog na 150 inficiranih,  uglavnom kod osoba starijih od 60 godina i onih koji boluju od hroničnih bolesti.

– Kod takvih osoba, pored groznice i glavobolje, dolazi i do pojave ukočenosti vrata, dezorjentacije, kome, mišične slabosti i paralize. Ovakvi simtomi mogu da traju i nekoliko nedelja, a moguća su i trajna neurološka oštećenja – kaže on.

Pavlović objašnjava da su rezervoari zaraze ptice a da se komarci zaraze prilikom sisanja njihove krvi, te da tako zaraženi prenose infekciju na ljude i druge životinje. Bolest se, kako kaže, ne prenosi sa čoveka na čoveka,  s tim da se u veoma retkim slučajevima može preneti transfuzijom zaražene krvi, transplatacijom tkiva zaraženih osoba, te za zaražene majke na dete tokom dojenja.

Prema njegovim rečima, ne postoji specifična terapija za zaražene niti vakcina protiv groznice Zapadnog Nila. Bolest se, kako kaže, obično završava potpunim oporavkom,  gde se u slučaju teže kliničke slike oboleli hospitalizuju.

– Jedina prevencija bolesti koji izaziva virus Zapadnog Nila je sprečiti ubod komarca. Savet je da se prilikom boravka u prirodi koriste repelenti na otkrivenim delovima tela (ne koristiti repelente kod dece mlađe od dva meseca), te  da se nosi odeća koja pokriva noge i ruke. Takođe, treba izbegavati boravak u prirodi u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca ( u sumrak i zoru), posebno treba izbegavati šume i močvare jer su to područja sa velikim brojem insekata, a na vratima i prozorima domova trebalo bi postaviti  zaštitne mreže protiv komaraca –  kaže Pavlović.

S obzirom na to da komarci legu jaja u stajaćim vodama, savet je i da se najmanje jednom nedeljno prazni voda iz saksija za cveće i posude za hranu i vodu za kućne ljubimce, te da se iz dvorišta uklone sve nepotrebne posude koje se pune kišnicom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, do 7. jula ove godine na teritoriji Srbije registrovana su 102 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa devet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, tri u Južnobačkom okrugu, pet na teritoriji Grada Beograda i jedan u Južnobanatskom okrugu.

U Rasinkom okrugu u ovoj godini do sada zvanično nije registrovan nijedan slučaj obolevanja, a prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, jedini registrovan slučaj zabeležen je 2013.godine kada je bolest zvanično potvrđena kod jedne osobe.

Ostale vesti

back-to-top