Za nadležne onlajn uspešan, sindikat upozorava da se problemi ponavljaju

Postavljeno: 08.12.2020

U prvih nedelju dana u kojima se nastava za deo đaka odvija onlajn na području Rasinskog okruga oboljevanje od korone je zabeleženo kod još 36 učenika i 59 radnika u školama, kako prosvetnih tako i ostalog osoblja

To su podaci kruševačke Školske uprave u kojoj navode da je situacija u školama u Rasinskom okrugu stabilna te da je u toj nedelji samo za jedno područno odeljenje mlađih razreda odobren prelazak na onlajn.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika, sindikata koji smatra da je trebalo da svi đaci pređu na učenje od kuće, navode da je broj obolelih profesora značajno povećan, a da je onlajn kao i u prvom naletu epidemije pao na leđa profesora i roditelja.

– Od 30. decembra do 7. novembra u školama u Rasinskom okrug je zabeleženo 36 slučajeva korone među đacima, ali to nisu podaci samo za niže razrede već za sve đake, jer nama škole dostavljaju podatke i za đake koji su na onlajn nastavi – kaže za KrusevacGrad načelnik  Školske uprave Kruševac Zoran Asković.

Đaci se u mlađim razredima, tvrdi on, se ne razboljevaju u školi, ali ima slučajeva dece koja su u izolaciji i ne dolaze u školu jer je korona potvrđena kod njihovih ukućana. Podatke o tome koliko je takvih đaka, međutim, nema.

Do sada je, dodaje, u Rasinskom okrugu samo jedno odeljenje mlađih razreda prešlo na onlajn, a reč je o područnom odeljenju osnovne škole iz Milutovca, a zbog bolesti učitelja i pomoćnog osoblja.

Navodi da Školska uprava nije odobrila prelazak na onlajn u jednoj aleksandrovačkoj školi jer nije bilo zaraženih đaka.
– Pojedini roditelji su, takođe, tražili da njihova deca pređu na onlajn uz obrazloženje da su uplašeni, ali to ne odobravamo osim ako ne donesu odgovarajuće opravdanje – naveo je on.
Prvih nedelju dana sprovođenja onlajn nastave za starije osnovce i srednjoškolce Asković ocenjuje kao uspešno, uz rešavanje problema u hodu.

– Imali smo žalbu jednog roditelja koji nije želeo da njegovo dete uključuje kameru jer nije želeo da se vidi stan, odnosno kuća – navodi Asković dodajući da je u ovom periodu bilo malo pritužbi na sprovođenje onlajn nastave.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojoj pripadaju skoro sve kruševačke i većina škola u Rasinskom okrugu, navode međutim, da se problemi sa kojima su se profesori, đaci i roditelji susretali u prvom periodu onlajn nastave, ponavljaju.

– Škole koriste različite platforme, a država je mogla da odredi jednu koju bi svi koristili. Na sve na šta smo ukazivali ranije sada se ponavlja. Nema podrške države u tehničkim sredstvima, ništa se u tehničkoj opremljenosti škola nije promenilo, nastavnici i roditelji i dalje koriste svoje resurse. Izostala je i organizovana obuka profesora za korišćenje određenih platformi, a neke škole su je samoinicijativno sprovele – kaže za KruševacGrad Dobrivoje Marjanović, član predsedništva USPRS-a i predsednik kruševačkog Odbora Unije.

Napominje i da je velika razlika u sprovođenju onlajn nastave u centralnim gradskim školama i onima koje su na periferiji ili na seoskom području pre svega zbog kvaliteta interneta.

Marjanović navodi i da je u prethodnoj nedelji značajno povećan broj prosvetnih radnika kod kojih je potvrđena korona, ili koji su u izolaciji jer je neko od njihovih ukućana obolelo, dodajući da mnogi od njih rade jer su na onlajn nastavi.

Podseća da je USPRS ranije tražio da svi đaci pređu na onlajn nastavu kako bi se zaštitili život i zdravlje dece, zaposlenih i njihovih porodica.

Taj sindikat je najpre, sredinom novembra, tražio da se produži jesenji raspust, a nakon što to nije učinjeno 25. novembra je od nadležnih zatražio hitan prelazak na onlajn. Kada je odlučeno da straiji osnovci i srednjoškolci od 30. novembra pređu na onlajn, a mlađi ostanu u školama USRPS je ponovo zatražio da se nastava od kuće organizuje za sve đake.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top