Za izradnju crkve na Bagdali Grad dodelio 12 miliona dinara

Postavljeno: 13.02.2021

Na konkursu za dodelu sredstava tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama, projekat izgradnje Crkve svetih arhangela na Bagdali dobio je 12 miliona dinara. Ovaj projekat Srpske pravoslavne crkve – Eparhije kruševačke bio je, inače, jedini prijavljen na pomenutom konkursu

Sredstva u visini od 12 miliona dinara dodeljena su za nastavak građevinsko zanatskih radova, takozvanih grubih radova na novoj crkvi, navedeno je u Odluci o dodeli sredstava u okviru programske aktivnosti “Unapređenje sistema očuvanja i predstavljanja kulturno istorijskog nasleđa – verkse i ostale usluge zajednice”. 

Kamen temeljac za ovu crkvu, posvećenu svetim arhagelima Mihailu i Gavrilu, položen je u novembru 2019. godine. U Građevinskom odboru Crkve su Bratislav Gašić, direktor BIA, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, Miloš Nenezić direktor Trajala, kruševački privrednici Janko Miletić, Zoran Njegovanović i Boban Gašić, arhitekta Ivan Anđelić i jeromonah Sergije Radivojević. Njihova imena zapisana su u Povelji koja je pohranjena uz kamen temeljac novog hrama.

Crkva svetih arhangela na Bagdali biće, prema planu Eparhije,  novi saborni hram, odnosno prestona crkva u kojoj služi vladika i koja se obično nalazi uz vladičanski dvor i tu funkciju preuzeće od Crkve svetog Đorđa. 

Hram je projektovao arhitekta Ivan Anđelić, po ugledu na rekonstruisanu zadužbinu Cara Dušana u Prizrenu, crkvu Manastira svetih arhangela prizrenskih, a radovi su povereni kruševačkoj građevinskoj firmi Tehnogradnja.

Ovo je, inače, treća crkva na Bagdali za koju u Eparhiji kruševačkoj kažu da je “Sionska gora grada Kruševca”.  Njena gradnja planirana je još 1993. godine, u vreme kada je je Kruševac pripadao niškoj eparhiji, a njen vladika bio pokojni partijarh Irinej.

N.B.

 

Ostale vesti

back-to-top