Vodovod Kruševac domaćin međunarodnog stručnog skupa o otpadnim vodama

Postavljeno: 14.05.2021

Oko 30 laboratorija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učestvuje na stručnom skupu čiji je organizator i pokrovitelj Savez hemijskih inženjera Srbije, a domaćin kruševački Vodovod. Tema skupa je međulaboratorijsko uporedno merenje parametara otpadnih voda. Kruševac je, kažu gosti, odabran jer je u ovom trenutku jedini grad u Srbiji koji ima ovako savremeno postrojenje za tretman otpadnih voda koje radi punim kapacitetom

– Ovo je stručni skup laboratorija koje se bave ispitivanjem svih voda, a današnji dan je određen za otpadne vode. Naš zadatak je da analizom iste otpadne vode uporedimo naše rezultate. Na osnovu njih možemo da uočimo eventualne greške, ispravimo procedure, a laboratorije dobijaju sertifikate sa izveštajem o ispitivanju i te sertifikate mogu dalje da koriste u procesu akreditacije laboratorija, koja je vrlo važna za dobijanje ovlašćenja za rad na ispitivanju otpadnih voda od resornih ministarstava.

Ovako je predstavnik Saveza heminjskih inženjera Srbije, Nenad Kostić, objasnio karakter događaja koji je u Kruševac doveo eksperte iz tridesetak vodećih laboratorija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje se bave ispitivanjima kvaliteta otpadnih voda. Za njih je, nakon kratkog seminara organizovanog na velikoj terasi restorana Bagdala, na kruševačkom postrojenju za preradu otpadnih voda organizovano uzorkovanje i analiza vode.

Na pitanje zašto je baš Kruševac odabran za ovaj skup, Kostić kaže da je Kruševac jedini grad u Srbiji koji ima ovako savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Biće takvih postrojenja i u drugim gradovima, negde je tek započet taj projekat, a u Kruševcu je, na našu radost i završen. Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda radi punim kapacitetom već skoro godinu dana i eto prilike da i eksperti koji se aktivno bave otpadnim vodama vide to postrojenje i možda prenesu iskustva svojim gradovima – ocenio je Kostić.

Goste iz regiona u ime domaćina pozdravio je direktor Vodovda Kruševac Vladimir Milosavljević koji je predstavio istorijat ovog javnog preduzeća osnovanog 1957. godine.

– Od svog postojanja Vodovod je imao jednu misiju a to je proizvodnja i distribucija zdrave pijaće vode, prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, zaštita životne sredine uz kontantno povećanje usluga koje pružamo svojim građanima – rekao je Milosavljević, objašnjavajući da Vodovod svoje poslovanje zasniva na dva velika postrojenja.

– Jedno je postrojenje za proizvodnju pijaće vode u Majdevu koje je pušteno u rad 1984. godine, a nakon toga je 2014. završena velika rekonstrukcija sa povećanjem kapaciteta sa 620 na 1000 litara u sekundi, i druga okosnica je najsavremenije postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda koje je pušteno u rad prošle godine i meni je veliko zadovoljstvo da naše postrojenje ima i prostornih i tehničkih mogućnosti da bude domaćin ovako velikog skupa – istakao je Milosavljević.

– Vodovod Kruševac, kao lider u regionu u delu prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda i proizvodnje vode za piće konstantno ulaže u inovativnost i nove tehnologije kako bi ostao lider, a gradu Kruševcu pomogao da dobije status zelenog i čistog grada – naglasio je još Milosavljević.

Inače, ovo je deveti po redu stručni skup koji organizuje Savez hemijskih inženjera Srbije. Osim praktičnog rada i sertifikovanja, vrednost ovakvih skupova je, kaže Nenad Kostić, i u prilici da se kolege međusobno upoznaju da bi razmenjivali iskustva, videli opremu sa kojom druge laboratorije rade i dalje koristili te kontakte u svojim sredinama.

U Srbiji trenutno ima manje oko 50 akreditovanih laboratorija koje se bave vodama. Na skupu u Kruševcu su gotovo sve značajnije koje se bave otpadnim vodama.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top