Uroševa česma ponovo blista starim sjajem!

Postavljeno: 24.08.2022

Nakon obraćanja naše redakcije nadležnima, te obećanja da će Uroševa česma biti uređena u najbržem mogućem roku, za manje od mesec dana ovo prirodno izvorište je sanirano i izgleda baš onako kako bi i trebalo. Uređeno je i „spremno“ da dočeka sve one koji bi želeli da obiđu ovaj turistički zanimljiv lokalitet

Do pre nekoliko dana Uroševa česma, jedno od pet izvorišta na teritoriji Grada Kruševca najverovatnije izgrađenih u doba kneza Lazara, izgledala je kao smetlište. Zapuštena česma obrasla šibljem i zatrpana smećem plivala je u žabokrečini, što nije bio prijatan prizor, posebno ako se uzme u obzir da je reč o turističkoj atrakciji.

Kompletno čišćenje odvodnog kanala, česme i celokupnog prostora oko ovog izvorišta, po nalogu inspekcijskih službi, obavilo je JKP Kruševac. Kako je u komunalnoj inspekciji rečeno portalu KruševacGrad, ova i i prostor oko drugih česama na teritoriji Grada, biće redovno održavani i čišćeni.

Podsećamo, Uroševa česma je inače i mnogo godina ranije bila u lošem stanju, zub vremena i nemaran odnos doveli su do određenih oštećenja, ali je na sreću arhitektura česme sačuvana, pa je 2013. godine urađena konzervacija. Tada su pored česme postavljene i klupe za putnike namernike i nekoliko narednih godina ovo izvorište predstavljalo je pravi biser graditeljske baštine.

D.P.

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top