Uroševa česma ponovo „pliva“ u žabokrečini

Postavljeno: 19.07.2022

Jedna je od pet česama u našem gradu koje su najverovatnije izgrađene u doba kneza Lazara, te kao takva predstavlja turističku atrakciju, devet godina nakon restauracije, ponovo izgleda kao smetlište. Nakon što se naša redakcija obratila nadležnima, najavljeno je kompletna sanacija ovog izvorišta.

Uroševa česma nakon restauarcije 2018. godine

Uroševa česma danas

Turisti koji požele da obiđu izvorište za koje se pretpostavlja da je sa njega nekada davno turski amam snabdevan vodom, umesto na turističku atrakciju, naićićete na zapuštenu česmu koja pliva u žabokrečini, obraslu šibljem i zatrpanu smećem.

Uroševa česma je inače i mnogo godina ranije bila u lošem stanju, zub vremena i nemaran odnos doveli su do određenih oštećenja, ali je na sreću arhitektura česme sačuvana, pa je 2013. godine urađena konzervacija.

Tada su pored česme postavljene i klupe za putnike namernike i nekoliko narednih godina ovo izvorište predstavljalo je pravi biser graditeljske baštine.

Danas je izvorište ponovo u lošem stanju. Iako je voda sa Uroševe česmi neispravna za piće, a prema oceni struke nema ni tehničkih mogućnosti da se izvorište sanira i privede toj nameni, kao kulturna baština svako zaslužuje da izgleda mnogo bolje.

U nadležnoj inspekcijskoj službi našoj redakciji je rečeno da je na osnovu inspekcijog nadzora, dat  nalog JKP „Kruševac“ da izvrši kompletno čišćenje odvodnog kanala, česme i kompletnog prostora oko Uroševe česme. Ova, kao i prostor oko drugih česama na teritoriji grada Kruševca, biće redovno održavan i čišćen, navode nadležni. 

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top