+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » O ranim i ugovorenim brakovima u romskoj zajednici

O ranim i ugovorenim brakovima u romskoj zajednici

Udruženje „Romani cikna“ predstavilo rezultate istraživanja o ranim i ugovorenim brakovima u romskoj zajednici

Istraživanje kojim je obuhvaćeno dve stotine Romkinja sa teritorije Grada Kruševca pokazalo je da su ispitanice u vreme udaje u proseku imale 16 a njihovi partneri 19 i po godina, te da je među onima koje su rađale, oko 70 odsto prvo dete rodilo pre punoletstva-rezultati su istraživanja koje je Udruženje građana “Romani cikna” sprovelo o okviru projekta “Mobilizacija zajednice u borbi protiv ranih, ugovorenih  i prislnih brakova”, koji finansira Fond za otvoreno društvo.

Većina od anketiranih Romkinja, kako je rečeno na okruglom stolu, živi u vanbračnim zajednicama, a od ukupnog broja žena koje su imale bračno iskustvo, trećina se udavala od dva do osam puta.

Među onima koje su rađale pre punoletstva tri ispitanice su imale 13 godina, u 14.godini njih 12 su postale majke, dok je u 15.godini dete rodilo 25 ispitanica.

Poznavanje partnera pre udaje je kod većeg broja ispiitanica bilo kratko, od jednog do dvanaest meseci, a kao najbolje ilustracije za te kontakte, navedeni su odgovori poput “Upoznali smo se na veridbi i odmah uzeli”, Rodbina me odvela na svadbu I tamo ostavila”, “Udala sam se kad sam došla kod strica ovde u goste”…

picsart_09-30-07-27-09

O praksi da se većina devojaka u romskoj zajednici kupuje, četvrtina ispitanica je pristala da govori, a tim da veliki broj njih nije ni znao koliko je novca porodica dobila na ime njihove udaje.

U opisu “darova” ispitanice s uisticale da je uvek u pitanju novac, do 20 hiljada evra, te zlato, automobili i tehnika, do odgovora da su za mladu roditelji dobili “pare, dve prasne svinje i 15 dukata”.

Većina anketiranih devojaka je obrazovanje navela kao nešto što ih u romskoj zajednici čini vrednim , a kometarišući romske običaje, oko 75 odsto ispitanica izjasnilo se da je čuvanje nevinosti dobar običaj, dok blizu 80 odsto njih smatra da su davanje para za mladu , udaja pre 16-te godine i nemogućnost da same biraju partnere, loši običaji.

Mislim da je bolje da se uda nego da skita. Podržavam ugovorene brakove jer je takav običaj– neki su od komentara žena o ugovorenim brakovima, a bilo je ionih koje su smatrale da bi svako ko je umešan u takve brakove trebalo da bude kažnjen.

picsart_09-30-07-27-38

Upitane da iznesu svoje mišljenje o tome kako se mogu sprečiti rani, ugovoreni i prislini brakovi, neki od odgovora su bili „Za nas Cigane nema zakona, teško ženama, takav je običaj pa se mora”, “Obavezno prijaviti policiji i Centru z asocijalni rad”, “Niko nema pravo da kroji tuđu sudbinu“….

Na osnovu intervjua sa relevantinim institucijama i ustanovama, došlo se do saznanja da su se jedino policija i Centar za socijalni rad susretali sa ovom pojavom, da je za poslednjih deset godina bilo svega nekoliko procesuiranih slučajeva, te da je u praksi dokazivanje prepoznato kao jedan od najvećih problema.

Jedan od važnijih zaključaka današnjeg skupa je da je potrebn oodlučnije reagovanje države u suzbijanju ovako drastičnih kršenja dečjih ljudskih prava.

– S obzirom na to da se ovakvi brakovi, prema ključnim konvencijama čija je potpisnica i Srbija, podvode pod ropstvo, država bi morala da reaguje – poručuju iz Udruženja građana “Romani cikna”.

picsart_09-30-07-25-31

Istraživanjem o ranim, ugovorenim i prisilnim brakovima obuhvaćeno je oko 16 odsto od ukupne populacije Romkinja na teritoriji Grada Kruševca, a intervjui su rađeni sa Romkinjama starosti od 18 do 50 i više godina.

Kako navode u Romani cikni, tokom istraživanja posebno su bila dragocena iskustvasta starijih vlaških Romkinja u prigradskim naseljima, “ako se uzme u obzir da je ta grupacija zatvorenija , konzervativnija i tradicionalnija u odnosu na druge Rome.

D.P.

Udruženje "Romani cikna" predstavilo rezultate istraživanja o ranim i ugovorenim brakovima u romskoj zajednici Istraživanje kojim je obuhvaćeno dve stotine Romkinja sa teritorije Grada Kruševca pokazalo je da su ispitanice u vreme udaje u proseku imale 16 a njihovi partneri 19 i po godina, te da je među onima koje su rađale, oko 70 odsto prvo dete rodilo pre punoletstva-rezultati su istraživanja koje je Udruženje građana “Romani cikna” sprovelo o okviru projekta “Mobilizacija zajednice u borbi protiv ranih, ugovorenih  i prislnih brakova”, koji finansira Fond za otvoreno društvo. Većina od anketiranih Romkinja, kako je rečeno na okruglom stolu, živi u vanbračnim…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Ivanović i Jordanov pred utakmicu sa Metalcem: Samo pobeda!

Ovog vikenda se nastavlja fudbalsko prvensto Super lige Srbije. Napredak dočekuje novajliju u ovom rangu takmičenja, Metalac iz Gornjeg Milanovca, ...

Imenovani novi direktori više javnih preduzeća

Odbornici Skupštine Grada su na današnjoj sednici, nakon usvajanja rebalansa budžeta, izveštaja o šestomesečnom punjenju budžeta te izveštaja o završnom ...

Skupština usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu

Gradski budžet uvećan za više od pola milijarde dinara, a investiciono i tekuće održavanje čine 38,71 odsto planiranih rashoda, ključne ...

Siniša Maksimović izabran za zamenika predsednika Skupštine

Rukovodstvo gradskog parlamenta danas je kompletirano izborom Siniše Maksimovića sa liste Socijalističke partije Srbije za novog – starog zamenika predsednika ...

LAKŠE SE DIŠE: Opada koncentarcija polena ambrozije u vazduhu

Prošle nedelje je na teritoriji grada Kruševca koncentarcija polena ambrozije u vazduhu počela da pada i taj trend će se ...