Romani Cikna: “Dečiji brak nije tradicija Roma”

Postavljeno: 10.12.2021

Udruženje „Romani cikna“ iz Kruševca koje je članica Romsko ženske mreže, učestvovalo je u obeležavanju svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se završava danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, a ove godine poseban je akcenat stavljen na dečije brakove, kao najveći uzrok nasilja koje će se kasnije odvijati u porodici. Pored aktivnosti kampanje mreže, organizovane su i lokalne ulične akcije u romskim naseljima, gde su članice ovog udruženja razgovarale sa Romkinjama i podelile promo materijale koji pružaju informacije o partnerskom nasilju i dečjim brakovima

U sklopu kampanje, a u okviru projekta „Za bolji položaj Romkinja u Rasinskom okrugu“, članice ovog udruženja organizovale su 27. novembra skup u Vrnjačkoj Banji, o temi „Mogućnosti i perspektive jačanje lokalnih zajednica za uspešnije rešavanje problema sa kojima se susreću marginalizovane grupe„.

Tako su se prisutni upoznali sa značajem kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ali su i sumirani rezultati projekta. Na skupu su učestovali predstavnice/i institucija u opštinama Rasinskog okruga, koji su doprineli projektnim rezultatima a zaključak je da je važno pokrenuti lokalne zajednice da zajedničkim snagama (lokalne vlasti, institucije i romska zajednica) kontinuirano, kroz mini akcione planove unapređuju život romske zajednice – kažu iz ovog udruženja.

 

Na skupu je konstatovano i da je za izlazak iz siromaštva neophodno: obrazovanje, reproduktivno i mentalno zdravlje, zaštita žena žrtava nasilja kao i devojčica koje napuštaju školu zbog udaje.

Kroz istinite, zabeležene priče Romkinja ukazano je kako rana udaja čini pogodan teren za nasilje u porodici i partnersko nasilje – navode u Romani cikni, dodajući da put, način ili metod na koji će u budućem periodu lokalne zajednice raditi jeste povezivanje i osmišljavanje prevencije, edukacije, kampanje, kao i poboljšanje kvaliteta usluga.

Ovaj projekat je deo regionalnog projekta „ Za aktivno uključivanje i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ u partnerstvu sa CARE Internationale Balkans finansiran od Austrijske razvojne kooperacije, a koji se sprovodi u Srbiji, BIH i Crnoj Gori. Ideja je da se povezuju Romi i Romkinje, civilna društva, lideri i liderke romskih zajednica kao i predstavnici lokalnih vlasti i institucija i zajednički rade na rešavanju problema.

Podsećamo, svake godine, 25. novembra, započinje globalna svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj učestvuje preko 100 država i oko 1700 organizacija koje zagovaraju prava najugroženijih grupa, kako bi države izgradile mehanizme za bolji odgovor na problem nasilja prema ženama i primenile mere kojima bi počinioci bili strože sankcionisani, a žene sa iskustvom nasilja zaštićene.

M.S.

Fotografije: Romani Cikna, Romska ženska mreža Republike Srbije

 


Dečiji brak je nasilje

Više od polovine Romkinja u Srbiji uda se pre punoletstva, a čak trećina Romkinja rodi prvo dete između 14. i 16. godine. U romskoj zajednici rani brakovi su uobičajen, 4% devojčica stupi u brak ili u vanbračnu zajednicu pre 18. godine života.

Dečiji brak nije tradicija Roma.

Dečiji brak je krivično delo

Dečiji brak nije romska tradicija, dečiji brak je krivično delo, čl.190 Krivičnog zakonika RS. Samo u 2020.godini centri za socijalni rad u Srbiji identifikovali su 191 dete žrtvu dečijeg braka. Obaveza je svih nas da tu decu zaštitimo! Pozivamo sve relevantne aktere u društvu da reaguju u skladu sa Konvencijom UN o pravima deteta, sankcionišu odgovorne osobe koje su doprinele sklapanju dečijih brakova i pruže podršku deci koja su u riziku!

Ostale vesti

back-to-top