Udruženje Fakiri sa juga inciralo formiranje Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“

Postavljeno: 16.06.2017

Udruženje grđjana “Fakiri sa Juga”, koje se bavi umetničkom produkcijom, promocijom umetnika, negovanjem umetnosti i kulturnom razmenom, iniciralo je projekat obnove napuštene zgrade da bi se u njoj otvorio Alternativni kulturni centar “Gnezdo”. Zgrada se nalazi u blizini Borčevog stadiona u Bivolju, na obali Rasine, i u vlasništvu je Fudbalskog kluba “Borac”. Inicijativu su podržali  Trag fondacija, Mesna zajednica Bivolje i FK “Borac”

AKC “Gnezdo” će postati platforma na kojoj će ljudi sa kreativnim potencijalom moći da se okupljaju i da izlažu ono čime se bave, da razmenjuju ideje i iskustva i da utiču na kulturni razvoj, kako “Gnezda”, tako i sebe samih, publike i lokalne zajednice. Program “Gnezda” će biti otvorenog karaktera i pozivaće umetnike da ga sami izgradjuju. Činiće ga bioskop, predavanja, škole crtanja i muzike, koncerti, slobodne svirke, izložbe, radionice, diskusije.

Na ideju o osnivanju Alternativnog kulturnog centra došli su Kaća i Nenad Dimitrijević, partneri u životu, diplomirani umetnici koji žive u Kruševcu. Njih dvoje su se pre više od godinu dana, nakon decenije života, rada i studiranja u Beogradu, doselili u Kruševac, Nenadov rodni grad. Bave se, izmedju ostalog, i black-light umetnošću, dekoracijom prostora za umetnička i privatna okupljanja, prevashodno ukrašavanjem koncertnih bina na festivalima. Imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju programa i u organizaciji alternativnih kulturnih sadržaja.

– Kada smo se doselili, počeli smo da tražimo sadržaje koji su nam interesantni. U Beogradu smo radili u umetničkoj zajednici “Inex Film”, i tu smo videli koliko se velika stvar može napraviti iz entuzijazma i lične incijative. „Inex Film“ je na kraju imao svoju galeriju, koju je podržavalo Ministarstvo, imao je ozbiljan muzički i kulturni sadržaj, filmsku laboratoriju, redovne izložbe. Takodje smo uvideli da u Kruševcu postoji problem nezaposlenosti i rešili da osnujemo Udruženje preko koga bismo se bavili onim što volimo. Kad smo videli ovaj prostor sve je krenulo da se odvija samo i da se savršeno uklapa. Dobili smo  podršku Fudbalskog kluba Borac, kome objekat pripada,  i Mesne zajednice Bivolje, na čijoj se teritoriji nalazi, ali i podrška koju su nam pružili lokalni volonteri i komšije dosta znači… – objašnjava Kaća Dimitrijević, predsednica Udruženja gradjana Fakiri sa juga.

Ideja je u praksi počela da se sprovodi nakon što je Udruženje na konkursu Trag fondacije, u okviru programa Aktivne zajednice, dobilo 320 hiljada dinara – 190 hiljada za renoviranje objekta  i 130 hiljada za programske sadržaje.

U Udruženju potvdjuju da to nije dovoljno novca za potpuno renoviranje objekta koji nije održavan godinama, na kome je krov prokišnjavao, vodo i elektro-instalacije, zidovi i stakla propali, ali su ubedjeni da je objekat, bar u početku, moguće privesti nameni. Nastavljaju da kucaju na vrata donatora, kako lokalnih preduzetnika tako i različitih fondacija i organizacija.

U medjuvremenu se svakodnevno okuplja njih desetak, što članova Udruženja što volontera koji gule zidove, rasčišćavaju prostor, spremaju ručak u kotliću, druže se, razmenjuju ideje. Ovih dana se uvode elektroinstalacije.

Pred njima je, priča Kaća, više sadržaja koje je podržala Trag fondacija.

– Za kraj juna je planirana Mala škola murala, koju će voditi lokalni strit art umetnik Piros. Uključićemo učenike srednjih škola koji će učiti o tehnici izrade murala i moći da učestvuju u formiranju vizuelnog identiteta novog kulturnog centra. U avgustu je radionica fluorescentnog  String art-a, grafike od konca, u kojoj ćemo koristiti efekte fluorescentnog osvetljenja, što je trenutno u fokusu naše umetničke produkcije – objasnila je ona.

Prostor bi zvanično  trebalo da burde otvoren 10. septembra izložbom „Iza granice vidljivog“, u okviru koje će biti predstavljen mural, kao delo savremene umetnosti u javnom prostoru i radovi učesnika radionice String arta kao i radovi Fakira sa juga kao domaćina izložbe.

Pred ovom grupom entuzijasta je i sredjivanje donjeg sprata objekta, koji ostaje Fudbalskom klubu Borac. Za te aktivnosti Fakiri sa juga, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, od 10. do 22. jula organizuju Medjunarodni volonterski kamp sa deset učesnika, koji vodi Lazar Tomašević.

Udruženje je za svoje aktivnosti u izradi murala dobilo podršku i Grada Kruševca u okviru Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

Poziv donatorima i volonterima Udruženje gradjana Fakiri sa juga pozvalo je lokalne preduzetnike i gradjane, koji bi voleli da se uključe u formiranje Alternativnog kulturnog centra, da doniraju gradjevinski materijal, koji je  najpotrebniji u ovom trenutku. Pozvalo je takodje volontere sa veštinama u izvodjenju gradjevinskih radova da se prijave na e-mail [email protected] i učestvuju u ovom obimnom projektu od velikog kulturnog značaja.

Ostale vesti

back-to-top