U toku je Svetska nedelja dojenja: Sve manje beba koje majke doje!

Postavljeno: 03.08.2020

Pod sloganom “Podrži dojenje-za zdraviju planetu” u više od 170 zemalja širom sveta od 1.do 7.avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja. Cilj kampanje je da se poveća znanje i podigne svest o značaju i prednostima dojenja, kao najjednostavnijem, najzdravijem i najekonomičnijem zadovoljenju potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. U Srbiji, prema podacima UNICEF-a, samo 13 odsto beba  do pet meseci  je isključivo na majčinom mleku, a u ovu statistiku uklapa se i grad Kruševac

Svake godine, u okviru obeležavanja Svetskog dana dojenja, pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje, a slogan ovogodišnje kampanje ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperative zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Bez obzira na veliki značaj dojenja, u Srbiji se iz godine u godinu smanjuje  broj dojene dece. Prema najnovijim istraživanjima, iako čak 90 odsto dece počne da sisa u porodilištu, samo 13 odsto kasnije ostaje isključivo na majčinom mleku, a do šestog meseca života, doji manje od deset odsto beba .

Kako je dojenje jedna od najboljih investicija u zdravlje, jer obezbeđuje pravilan rast i razvoj odojčeta, jača imuni sistem, smanjuje rizik od gojaznosti, podstiče razvoj inteligencije, smanjuje rizik od alergije, podrška dojenju trebalo bi da bude konstantna, kako od strane porodice tako i šire zajednice. 

Istovremeno, dojenje je važno i za majku jer, uz brže i lakše uspostavljanje emocionalne veze s detetom, smanjuje se i rizik od  pojave anemije, osteoporoze, te postporođajne depresije od koje poslednjih godina pati veliki broj porodilja.

U kruševačkom Dispanzeru za decu i omladinu navode da se naš grad uglavnom uklapa u statistiku na novou Srbije, kada je u pitanju dojenje, ali i gojaznost i nezarazne hronične bolesti. Ističu da pedijatri  prilikom dolaska deteta na pregled,  sa roditeljima  razgovaraju o značaju pravilne ishrane i zdravim stilovima života, ali da je očigledno da to nije dovoljno. 

Kao izuzetno važnu navode i podršku dojenju, pre svega zbog zdravlja ali i ekonomskog momenta, gde uz kontinuirano podsećanje na prednosti majčinog mleka, treba raditi i na dodatnoj edukaciji porodilja o pravilnom dojenju. Kako objašnjavaju, određen procenat majki ne prepoznaje značaj dojenja, a značajan je i broj  onih koje žele da doje a ne  znaju na koji način  da  prevaziđu prepreke onda kada se problem sa lakatcijom javi. Iz neznanja, kako se pokazalo u praksi,  mnoge majke ostaju bez mleka.

Značaj dojenja i  pravilne ishrane kod dece, prepoznat je i u jednom od najznačajnijih strateških dokumenata grada Kruševca. U Lokalnom akcionom planu za decu 2019-2025 godine, između ostalog, navodi se da se u 2017. godini više od trećine odojčadi uopšte nije hranilo majčinim mlekom, a da je do šestog meseca života samo osam odsto bilo na prirodnoj ishrani.

Takođe, od ukupnog broja pregledane dece u okviru obaveznih sistematskih pregleda, beleži se veliki procenat gojazne dece. U  Strategiji se navodi da je u cilju prevazilaženja ovog problema, između ostalog, potrebno organizovati i medijske kampanje, kako bi se roditelji bolje informisali o značaju dojenja , pravilnoj ishrani i uopšte zdravim stilovima života.

Na kraju, važno je naglasiti i to da dojenje nije isključivo majčinski svet, da je tata podjednako važan i za majku i za bebu, te da je podrška oba roditelja od vitalnog značaja kako bi se dojenje uspostavilo i održalo. Takođe, potrebna je i podrška uže i šire porodice, ali i zajednice u celini, gde se pre svega misli na zdravstvene radnike i savetnike za dojenje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF preporučuju rano započinjenje dojenja, tačnije, prvi podoj u roku od jednog sata od prođaja, kao i isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života. Brojne aktivnosti usmerene na promociju dojenja koje se sprovode širom planete, imaju za cilj da do 2025.godine najmanje 50 odsto dece bude isključivo na majčinom mleku u prvih šest meseci života.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top