U „Rubinu“ na Svetog Trifuna: Zalivanjem čokota vinom vraćamo snagu vinovoj lozi
Postavljeno: 14.02.2025

Krsnu slavu vinara i vinogradara, jednog od Hristovih velikomučenika Svetog Trifuna, svečano je proslavila i kompanija ,,Rubin”. Ovaj kruševački gigant je najveći proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u Srbiji, a ove godine obeležava 70 godina postojanja
Verskim obredom i prvim orezivanjem i zalivanjem čokota vinom, na simboličan način predstavljen je početak ovogodišnjih radova u vinogradima Rubina koji, prema rečima ovogodišnjeg kolačara i direktorke vinarstva Violete Živić, broji preko 1000 hektara zemlje pod vinovom lozom na 19 lokacija u Srbiji.
– Danas simboličnim zalivanjem čokota vinom vraćamo snagu vinovoj lozi koja je bila u dubokom zimskom snu. Tom prilikom molitvama Svetog Trifuna od Boga priželjkujemo dobru i rodnu godinu, sa što više sunca kako bismo dobili zdravo grožđe i dobro vino.
Svečani čin orezivanja vinove loze kojim se priziva rodna godina, upriličen je u okviru kompanije ,,Rubin” u Kruševcu, ali i na vinogradarskim zasadima na Ravnjaku i još 18 lokacija od Preševa do Paraćina na kojima ovo preduzeće ima svoje posede vinove loze.
– Prethodna godina, bez obzira na dug period bez kiše, bila je odlična i iznedrila je odličan kvalitet grožđa. Samim tim i vina koja su dobijena iz berbe 2024. su visokog kvaliteta, a ona će se tek pojaviti na tržištu.
Svečanom činu sečenja slavskog kolača prisustvovali su zaposleni, među kojima i Dejan Marković, tehnolog vinarstva, koji je preuzeo kolačarstvo za narednu godinu.
N.L.
Komentari