U Rasinskom okrugu na vreme otvorena biračka mesta

Postavljeno: 24.04.2016

Biračka mesta jutros su na vreme otvorena u Kruševcu i pet opština Rasinskog okruga – Aleksandrovcu, Trsteniku, Brusu, Varvarinu i Ćićevcu, rečeno je za krusevacgrad.rs u Gradskoj, odnosno opštinskim izbornim komisijama

U Kruševcu ima upisanih 109.883 birača, koji glasaju na 132 biračka mesta, u Aleksandrovcu pravo da na lokalnim izborima glasa ima 23.263 birača, a glasanje se obavlja na 62 biračka mesta.

Na 28 biračkih mesta glasaju gradjani opštine Brus, gde pravo da na izbore izadje ima 14.179 birača, dok je u Varvarinu 16.197 upisanih birača, koji glasaju na 40 biračkih mesta.

U Trsteniku na 67 biračkih mesta može da glasa ukupno 37.363 birača, dok na području opštine Ćićevac pravo glasa na lokalnim izborima ima 7.807, a izbori se sprovode na 19 biračkih mesta.

Kako je Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove u Gradskoj upravi rekao za Krusevacgrad, glasa se na istim lokacijama kao i ranije (škole, vrtići, mesne zajednice, domovi kulture, sportski objekti…), s tim što je za ove izbore određeno i sedam novih lokacija.

On podseća da prilikom glasanja građani nisu u obavezi da kod sebe imaju obaveštenje o glasanju, ali da je neophodno sa sobom ponesu dokument koji sadrži jedinstven matični broj građana i fotografiju, odnosno, ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Van javnih prostora glasa se na dve lokacije u samom Gradu , te na pet lokacija (kancelarija privatnih privrednih društava) u selima Globoder, Šavrane, Komorane, Šogolj i Petina.

Na teritoriji Grada Kruševca, za lokalne izbore, evidentirano je 109.883 glasača, za republičke 112.832 birača.

Tu razliku u broju birača Todorović objašnjava time što na lokalne izbore izlaze samo oni koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Kruševca, dok na parlamentarne i oni koji su interno raseljeni ili po nekom drugom osnovu nemaju prebivalište na teritoriji našeg grada.

Todorović kaže i to da su u velikom broju zemalja gde se naši sugrađani nalaze na privremenom radu (a ima ih najviše u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj), organizovana biračka mesta, na već utvrđenim lokacijama.

Ostale vesti

back-to-top