U poseti Udruženju penzionera „Car Lazar“ – izazovi rada u doba epidemije

Postavljeno: 23.04.2021

U 2020. godini Udruženje je zadesila smrt osnivača i predsednika Dušana Matića. Zadatak da nastavi da ga vodi dobio je Ljubiša Krstić, diplomirani politikolog u penziji. Kako pandemiju korone virusa, podnose članovi Udruženja, šta je bilo moguće uraditi tokom prethodnog perioda i kakvi su planovi za ovu godinu, pitali smo novog predsednika

Pandemija korone je odnela ne mali broj naših članova. Sigurni smo da će vakcinacija zaustaviti širenje ove bolesti. Fondu PIO i lokalnoj samoupravi stavili smo se na raspolaganje i ponudili se da pomognemo da vakcine budu dostupne i na seoskom području – kaže LJubiša Krstić. Navodi i da je, prema podacima PIO Fonda u 2019. U Kruševcu je bilo više od 32.000 penzionera, a u Rasinskom okrugu više od 52.000, te da su mnogi od njih članovi nekoliko udruženja ali i političkih stranaka, kojima su penzioneri interesantni samo pred izbore.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosečna penzija u Kruševcu nešto veća od 24.000 dinara, a čak 12.000 penzionera ima manju penziju od 20.000 dinara. Od ovog broja samo je 1.200 penzionera ostvarilo pravo na subvencionisani prevoz u gradskom saobraćaju – podseća Krstić na kampanju koju je ovo udruženje pokrenulo prethodne godine. Krstić smatra i da Udruženje „Car Lazar“ treba da dobije mesto u zgradi Udruženja penzionera grada Kruševca u Obilićevoj ulici, kao i da penzionerska udruženja samo „zajedno mogu da budu snaga na koju se mora računati“.

Udruženje je u prošloj godini održalo nekoliko okruglih stolova u kruševačkim selima, iniciralo pošumljavanje Moravskog koridora zajedno sa omladinom, ali ta ideja nije realizovana zbog korona virusa. Preko Fonda PIO poslali su 20 članova na oporavak u banje Srbije, podelili 20 paketa solidarne pomoći, a pokrenuli su i incijativu za izmenu Uredbe Vlade Srbije kojom bi se omogućilo da penzioneri iz Kruševca mogu da koriste usluge zdravstvenog turizma i u Ribarskoj Banji.

 Za više od 100 članova Udruženja obezbedili smo vaučere od 5.000 dinara od resornog ministarstva za odmor u Srbiji. Pod povoljnim uslovima delili smo krompir i druge životne namirnice, a organizovali smo i izlete u Adrovac (do mesta gde je poginuo pukovnik Rajevski), u Manastir Sveti Roman, u Manastir žiču i Gornju Trepču. 

Brojne aktivnosti očekuju penzionere i u ovoj godini, najavljuje naš sagovornik. –šestog avgusta planiramo odlazak u Mramor (Kopaonik), a imaćemo i brojne samostalne aktivnosti, kao i zajedničke sa drugim udruženjima građana, ali će sve to zavisiti od kretanja epidemiološke situacije vezane za korona virus – zaključuje Krstić. 

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top