U petak otvaranje izložbe fotografija “Tu mač”

Postavljeno: 10.11.2020

U foajeu i Maloj sali Kruševačkog pozorišta u petak (13.novembar), sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija pet mladih umetnica, studentkinja fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Ljubitelji dobre fotografije izložbu će moći da pogledaju do 28. novembra

Čarna Nikolić, Tamara Kostrevc, Anastasija Kojić, Una Laurenčić i Tanja Marjanović , umetnice su koje će pred kruševačku publiku u petak izneti svoje individualne artističke poetike, uklopljene u koncept izložbe „Tu mač“.

Prema rečima Jelene Šimić, istoričarke umetnosti, fotografije koje će se naći na ovoj izložbi tumače pokret, zvuk, boje i forme, inspirisane su magijom operske scene, muzikom džez kluba, sportom i atmosferom muzejskog prostora – selektovanih svakodnevnih prizora, nastalih u prostoru koji je aktivno usmeren ka dobrobiti naše duševne estetike.

Fotografije mladih umetnica svedoče o stanju u savremenoj umetnosti, kulturi, sportu, te o dinamizmu savremenog življenja. Prepoznaju umetnički gest ne samo u namenskim prostorima kulture i umetnosti, već i na neočekivanim mestima. Na njihovim fotografijama opredmećuju se, tumače elementi umetničkog izraza i ukazuje se na višestrukost njihovog značenja.

Provokativnim i dvosmislenim naslovom izložbe aludira se ne samo na traženje mogućih odgovora kroz fotografije, već se kritički sugeriše određeni višak, zasićenje- previše brzine i površnosti, premalo studioznosti, posvećenosti, previše mimikrije, instaumetnosti i (ne)kulture , premalo istinskog umetničkog izraza, previše cenzure i marginalizacije umetnosti , premalo pažnje koja se poklanja umetnosti, uz sve aktuelniju opasnost od previše onlajn i premalo oflajn življenja i stvaranja.

Izložba “Tu mač” , uz poštovanje svih epidemioloških mera, biće postavljena u Kruševačkom pozorištu do pred sam kraj novembra.

Ostale vesti

back-to-top