U Kruševcu 27 obolelih od korone, Grad sprovodi mere prevencije

Postavljeno: 30.03.2020

Do danas je u Kruševcu, prema podacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, 27 osoba obolelo od korona virusa, a njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati. To je u obraćanju novinarima saopštila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Ona istovremeno rukovodi gradskim Štabom za vanredne situacije koji je u stalnom zasedanju i koji je, kako je napomenula, 24 sata na usluzi svim sugrađanima. 

Ona je kazala da Grad Kruševac sprovodi sve odluke i preporuke Vlade u cilju zaštite stanovništva te da lokalna samouprava, u cilju smanjenja posledica epidemije, preduzima sve mere, pre svega na održavanju higijene u gradu. 

Odgovarajući na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kruševcu te informaciji da je među obolelima od korna virusa jedna osoba koja radi u Hitnoj pomoći gradonačelnica je kazala da je epidemiološka situacija u našem gradu, za sada, pod kontrolom.

– Štab za vanredne situacije od Zavoda za javno zdravlje ne dobija podatke o konkretnim osobama, već samo o broju pacijenata kod kojih je virus potvrdjen. Podatke o ljudima sa kojima su bili u kontaktu dobija policija i tu je postupak veoma sličan kao za skoro hiljadu ljudi koji su došli iz inostranstva i koje prate Zavod  i policija. Što se tiče Hitne pomoći ubedjena sam da su oni u okviru svoje službe kao struka sve preduzeli da mogu da rade nesmetano, u službi gradjana i pod ovakvi uslovima. Postoje stvari koje ne može Štab da nalaže struci, već je obrnuto, struka nalaže šta da damo kao naredbu. Potrudili smo se da našim zdravstvenim ustanovama, iz više izvora i donacija, obezbedimo potrebnu zaštitnu opremu, maske, rukavice, kako bi mogli da funkcionišu – rekla je ona.

U Kruševcu, kazala je, za sada nije planirano opremanje privremene bolnice, poput bolnice na sajmu u Beogradu ili u niškoj hali Čair. 

– Za sada nismo vidjeni kao tačka koja će imati takav centar. Ministarstvo zdravlja i Vlada opredeljuju gradove u kojima imaju kliničke centre. Mi imamo regionalnu bolnicu, ali ako nas nadležni budu videli kao takvu tačku bićemo spremni za to, spremni smo da sve svoje kapacitete stavimo na raspolaganje. To bi, pre svega, mogla da bude Hala sportova, jer takve prostore traže, ima još nekih prostora koji bi mogli da dodju u obzir – kazala je Palurovićka odgovarajući na pitanje o eventualnom opremanju privremene bolnice u Kruševcu. 

Ocenjujući reakciju Kruševca u situaciji koja je nova za sve rekla je da se reagovalo najbrže što se moglo. 

– Već prve nedelje smo uspeli da obezbedimo mašinu za pravljenje natrijum – hipohlorita. Dezinfekciono sredstvo građanima delimo besplatno na 200 mesta, a snabdevamo i gradove južno od Kruševca, svi koji su se javili dobili su odredjene količine. Potrudili smo se da odreagujemo na preporuke Vlade najbrže što smo mogli. Ulice smo počeli da peremo i pre toga, želeći da održavanje higijene u gradu bude na najvišem mogućem nivou. Ustanovama, preduzećima,  maloprodajnim objektima smo naložili da zaposleni nose maske, rukavice, obilaze ih komunalna policija i inspekcija, podseća ih, opominje da moraju da sprovode sanitarne mere koje propisuje struka. Svaku preporuku nadležnih smo ispoštovali, odmah spuštamo mere na lokalni nivo da bi što više stanovnika zaštitili, da ne dodjemo u situaciju da Bolnica postane slabo mesto u ovoj celokupnoj vrlo ozbiljnoj situaciji – navela je ona.

Gradonačelnica je podsetila i da se svakodnevno peru i dezinfikuju sve ulice na gradskom i seoskom području.  Takodje, Grad je za sve penzionere sa područja Kruševca obezbedio pakete pomoći koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu te spisak svih važnih telefona. Pozvala je sve penzionere koji nisu dobili paket do sada, da se jave call centru 037/446-446 i 066/446-446 ili sekretarima svojih mesnih zajednica kako bi im se dostavila pomoć. 

Pomenuti call centar koji radi neprekidno, inače, dnevno beleži više od 400 poziva,  a najveći broj pitanja odnosi se na snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima najstarijih te o načinu podizanja penzija. Podsetila je da su se taksi službe uključile u pomoć građanima tako što besplatno dostavljaju osnovne životne namirnice i lekove. Takodje, građani stariji od 65 godina, trudnice, hronični pacijenati i ostali sugrađani čija je mogućnost kretanja ograničena zbog aktuelne epidemiološke situacije, mogu da se jave kontakt centru za pomoć u nabavci i isporuci lekova na kućnu adresu. 

Gradonačelnica se zahvalila se svim preduzećima koja su se uključila da pomognu, posebno najstarijim i najugroženijima. Posebno se zahvalila medicinskim radnicima, vojsci, policiji, volonterima i medijima koji su na raspolaganju građanima 24 sata te svim građanima koji poštuju preporuke Vlade i ograničenja kretanja.  Napomenula je i da sva komunalna javna preduzeća daju svoj doprinos kako bi život u gradu funkcionisao što normalnije. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top