U Gimnaziji nastavljen štrajk upozorenja zbog filološkog odeljenja, najavljen protest

Postavljeno: 22.05.2019

Profesori u Gimnaziji nisu danas držali prvi čas u prepodnevnoj smeni, čime je nastavljen juče započeti štrajk upozorenja. Sindikat Gimnazije je takvu Odluku doneo nakon što Ministarstvo prosvete Konkursom za upis u srednje škole nije predvidelo filološko odeljenje, koje u kruševačkoj Gimnaziji postoji 18 godina. Da odeljenja ove godine neće biti škola i roditelji zainteresovanih đaka saznali su na dan objavljivanja Konkursa i samo nekoliko dana pred podnošenje prijava za polaganje prijemnog ispita. To je, smatraju, učinjeno upravo da ne bi mogli da odreaguju

S obzirom na to da ni nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika Gimnazije i Ministarstva posvete, kome je prisustvovao i načelnik ovdašnje Školske uprave, Ministarstvo nije promenilo stav, predstavnici Štrajkačkog odbora su u obraćanju medijima najavili nastavak štrajka upozorenja, ali i protest ispred Gradske uprave i Školske uprave.

– Sindikat Gimnazije ušao je u štrajk u borbi da deca koja su spremala prijemni dobiju šansu da ga polažu, ali i da bi nastavili sjajnu tradiciju filološkog odeljenja pod svojim krovom. Neuspešni razgovori otkrili su nam stvarne namere Ministarstva da postavljanjem nemogućih uslova ugase filološka odeljenja u Srbiji sa čime se mi duboko ne slažemo – rekao je novinarima predsednik Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika  Srbije u Gimnaziji Branimir Šoškić, koji je i član Štrajkačkog odbora.

Kazao je da Štrajkački odbor traži da se đacima omogući polaganje prijemnog ispita i upis filološkog odeljenja te da se promeni odnos Ministarstva prema filološkim odeljenjima u Srbiji, koji vodi njihovom gašenju.

– Zato će Gimnazija ove nedelje nastaviti sa štrajkovima upozorenja, a 28. maja u pet do dvanest održačemo protest ispred Gradske uprave i Školske uprave i predstavnicima tih institucija predati zahteve i spisak dece kojoj nije odobreno da polažu prijemni. Na protest ćemo pozvati građane i kolege – najavio je Šoškić.

Šoškić, koji je učestvovao na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu,  preneo je da su predstavnici Ministarstva prosvete ponovili da Gimanzija u ovoj školskoj godini nije dobro rešila nastavu drugog stranog jezika u filološkom odeljenju, zbog čega su se đaci obraćali brojnim državnim institucijama, između ostalog i zaštitniku građana. Naveo je da sindikat Gimnazije smatra, što je rečeno i u Ministarstvu, da je, što se tiče drugog stranog jezika aspurdno da se odeljenjima sa 24 učenika odobravaju grupe za drugi strani jezik, a manjim odeljenjima ne, što se ove godine desilo Gimnaziji, upitavši zašto onda postoji zakonski minimum od 15 djaka po odeljenju.

Prokomentarisao je i to što je Ministarstvo umesto filološkog odeljenja odobrilo upis još jednog odeljenja društveno jezičkog smera.

– To je na sastanku podržao Zoran Asković, načelnik Školske uprave, koji je objasnio da će to smanjiti pritisak na njegovu kancelariju, pošto posle upisa puno đaka iz Kruševca ostane ispod crte pa upisuje gimnazije u Trsteniku, Brusu i Aleksandrovcu, a zatim kod njega traži premeštaj. Asković je kazao da je ideja o još jednom odeljenju društveno-jezičkog smera njegova – preneo je Šoškić upitavši da li treba žrtvovati odeljenje dece posebno zainteresovane za filologiju, koja su se mesecima spremala za veoma težak prijemni, zbog djaka koja će se svakako upisati i koji u ovdašnju Gimnaziju mogu da predju kao 31. ili 32. djak u nekom od četiri odeljenja.

Kazao je da je u razgovoru ostalo nejasno odakle Ministarstvu netačna informacija o svega desetoro zainteresovanih za polaganje prijemnog.

Imajući sve to u vidu Sindikat Gimnazije je zaključio da su škola i direktorka kažnjeni jer su se deca iz filološkog odeljenja za pomoć u rešavanju problema nastave drugog stranog jezika obraćala predsedniku države, premijerki i zaštitniku građana, da je interes Školske uprave Kruševca bio da reši problem viška zainteresovanih đaka otvaranjem još jednog odeljenja društveno – jezičkog smera te da je politika nadležnih u Ministarstvu da se broj filoloških odeljenja u Srbiji smanji, jer će neodobravanjem grupa za drugi strani jezik ta odeljenja postati neatraktivna i u manjim sredinama neodrživa.

Šoškić je naveo i da podaci o broju podnetih prijava za polaganje prijamnog ispita za filološka odeljenja u Srbiji pokazuju da ni u Beogradu, gde je za sedam odeljenja prijavljeno 220 djaka (31 po odeljenu)  niti u Kraljevu, Jagodini, Nišu, gde je prijavljeno od 25 od 35 djaka po odeljenju, nije veće interesovanje nego u Kruševcu gde je tridesetak djaka bilo spremno da polaže.

Dragoljub Antić, roditelj čije je dete želelo da polaže prijemni za ovaj smer, kazao je da je ogorčen jer se predstavnici Ministarstva uopšte ne pitaju kako se osećaju deca koja su se mesecima marljivo pripremala.

– Na kraju, kada se postupak privodi kraju deca saznaju gorku istinu da se odeljenje ukida. Opasan je presedan da se pravila menjaju u toku procesa. Siguran sam da je Ministarstvo znalo još u januaru, a da je odluka saopštena u trenutku kada više nemamo mogućnost da nešto uradimo – kazao je on.

Ostale vesti

back-to-top