Turističke agencije pred bankrotom!

Postavljeno: 23.11.2020

U Kruševcu od početka pandemije korona virusa do danas nije ugašena nijedna turistička agencija. Iako ih je zvanično 20, rade samo neke. Posao uopšte nemaju od marta ove godine, pojedini vlasnici agencija otkazali su lokale i stavili firme u status mirovanja, a nagomilane troškove tokom prethodnih meseci, kako kažu, i jedni i drugi podmiruju iz svog džepa

Od početka pandemije korona virusa turističke agencije posluju sa gubicima većim od 90 odsto, a kako su od 1.oktobra svim agencijama sa statusom organizatora putovanja istekle garancije, samim tim i licence za organizaciju putovanja, sve je izvesnije da će mnoge agencije zatvoriti vrata.

U turističkim agencijama kažu da resorno ministarstvo nije na vreme reagovalo, da je pomoć selektivna, te da će, ukoliko se brzo ne pronađe neko razumno rešenje, mnoge agencije bankrotirati a brojni radnici ostati bez posla.

– S jedne strane imate podršku domaćem turizmu, s druge potpuno odsustvo razumevanja za nas koji smo uglavnom bazirani na inostrane turističke aranžmane. Domaći turizam je i ove godine podržan kroz besplatne vaučere za letovanje u Srbiji, a pomoć države su dobili i domaći hotelijeri – kažu ovdašnji vlasnici turističkih agencija, uz komentar da je određen broj domaćih hotelijera ove godine imao više posla nego ranijih godina, dok su turističke agencije ostale skroz bez posla.

U turističkim agencijama objašnjavaju da je problem nastao kada su im osiguravači podigni cene polisa, te tražili garancije u vidu hiporeke, što je za većinu agencija nedostižno.

– Neki osiguravači su tražili imovinu za hipoteku na jedan i po puta vrednosti polise, što je nerealno. Tako na primer, ukoliko pretpostavite da ćete imati više od 10.000 putnika naredne godine, morate unapred da platite 18.000 evra, čime bi se osigurala suma od 400.000 , a pri tome je obavezna hipoteka od 600.000 evra – objašnjavaju u ovdašnjim agencijama.

Uz napomenu da zbog korona virusa, u ovom trenutku niko ne može da predvidi u kom pravcu će ići turistička sezona, tustički radnici kažu čitava ova priča izgleda kao da, na primer, imate vozilo koje morate da registrujete da bi mogli da da vozite, neko vam udari auto ali ne vašom krivicom, a vama ode kuća.

Šta kažu udruženja turističkih agencija

Povodom celokupne situacije sa turističkim agencijama, Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijalcija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) , uputile su saopštenje medijama gde se, između ostalog, navodi se da su subvencije turističkim agencijama za kupljene polise osiguranja protraćen novac svih građana Srbije jer, kako objašnjavaju, ova mera ne pomaže agencijama (posebno manjim i srednjim) da prežive i sačuvaju radna mesta, niti čuva novac putnika u slučaju da agencije bankrotiraju.

U saopštenju se navodi i to da oko 90 odsto agencija od osiguravajućih kompanija još uvek nije dobilo ponudu za ugovaranje nove polise od insolventnosti, te da to znači da neće moći ni da konkuriše za ovu vrstu pomoći, s tim das u iz te priče posredničke agencije potpuno izostavljene.

– Stav udruženja UTAS i ANTAS je poznat, a to su individualne polise osiguranja kako je u nekim zemljama Evropske unije, jer bi na taj način sredstva putnika bila potpuno zaštićena. Pripremamo kompletno rešenje koje ćemo uskoro predstaviti resornom minsitarstvu, osiguravačima i drugim zainteresovanim stranama – navodi se u saopštenju UTAS-a i ANTAS-a. Uz podsećanje da turističke agencije dolaze iz realnog sektora, UTAS i ANTAS ističu da turističke agencije nisu dobile sektorsku pomoć u okviru pomoći čitavom resoru turizma, iako mesecima unazad posluju sa gubicima preko 90 dosto.

– Subvencije za kupljene polise od insolventnosti će iskoristiti izuzetno mali broj agencija pošto su očigledno samo pojedine povlašćene agencije dobile mogućnost da kupe polisu – ističe se u saopštenju, uz napomenu da je pomoć zakasnila u velikoj meri, da kasne i obećani krediti iz Fonda za razvoj koji bi pomogli da se prebrodi period do normalizacije poslovanja, te da agencije takođe ne mogu da dođu ni do bankarskih garancija jer taj proizvod i dalje u bankama ne funkcioniše.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top