“Trajal” otvorio novu fabriku, od nadležnih zatražio obećani novac za završetak projekta

Postavljeno: 28.06.2021

Novu “Trajalovu” fabriku za proizvodnju livenih eksploziva „Obilićevo“, na lokaciji Jasikovac u Parunovcu, svečano su danas otvorili ministarka privrede Anđelka Atanasković i direktor “Trajal korporacije” Miloš Nenezić. Proizvodnja je pokrenuta, a direktor Korporacije je od ministra finansija zatražio obećani novac kako bi taj projekat bio zaokružen

U fabrici, koja je jedinstvena u ovom delu Evrope i koja je opremljena najmodernijom tehnologijom, radiće 40 radnika. Novootvorena fabrika jedna je od pet takvih u svetu.

– Veliko je zadovoljstvo da na Vidovdan kada Kruševac slavi 650, a Trajal 132 godine od osnivanja, otvorimo fabriku sa najmodernijom tehnologijom. Fabriku smo otvorili najvećim delom zahvaljujući Ministarstvu privrede i našim poslovnim partnerima, uz njihovu pomoć uspeli smo da pokažemo da simbioza srpskog znanja može da dovede do najnaprednijih svetskih tehnologija – istakao je direktor “Trajal korporacije” Miloš Nenezić.

Otvaranje nove fabrike je, prema njegovim rečima velika stvar, ne samo za “Trajal” koji je time obezbedio svoju budućnost, već za čitavu srpsku odbrambenu industriju.

– Vojska Srbije je oduševljena našim programom i daje nam signale da će fabrika kompozitnih i raketnih goriva biti u njihovom fokusu. U ovoj fabrici nastavljamo da radimo amonijum – perhlorat, sirovinu koja je izuzetno bitna za Srbiju, i litijum -perhlorat, i time je “Trajal” definitivno ušao u sam vrh odbrambene industrije Srbije – rekao je on.

Napomenuo je da je Trajal zahvaljujući Ministarstvu privrede i svojim poslovnim partnerima uspeo da pokrene pogon u fabrici, ali da ona još uvek nije završena te je pozvao ministra finansija Sinišu Malog da „odreši kesu“ te da Ministarsvo obezbedi obećana sredstva za završetak fabrike.

Ministarka Anđelka Atanasković primila je, u ime Ministarstva privrede, plaketu za izuzetan doprinos radu i razvoju “Trajal korporacije”.

– Ova fabrika je prva u celom regionu i ima velikih izgleda da uz našu podršku radi najbolje moguće. Čestitam direktoru “Trajala” na trudu i radu, na viziji da uradi nešto novo i da svojim sugrađanima obezbedi siguran posao i želim “Trajalu” još bolji napredak u budućnosti – kazala je ministarka Anđelka Atanasković.

Nova fabrika za proizvodnju livenih eksploziva najnovije generacije projektovana je po najvišim svetskim standardima, u njoj je instalirana nova oprema koja omogućuje daljinsko praćenje procesa rada, a raspored objekata obezbeđuje bezbednost radnika i okoline.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top