Tesline knjige na poklon školi Dragomir Marković

Postavljeno: 28.11.2020

Muzej Nikola Tesla iz Beograda poklonio je 30 svojih publikacija Osnovnoj školi “Dragomir Marković”, a povod za ovu vrednu donaciju je uklljučivanje učenika te škole u formiranje Teslinih naučnih klubova. Bogata građa biće na raspolaganju članovima kluba ali i svim ostalim zainteresovanim učenicima, nastavnicima i roditeljima

Kao model za dodatno obrazovanje dece koja ispoljavaju određene talente ili veće sklonosti ka nauci i umetnosti, Teslini naučni klubovi u Srbiji su se formirali vođeni primerom iz Amerike.

Prvi korak ka realizaciji ovog projekta je upoznavanje učenika sa Teslinim životom, sa čuvenim Teslinim dnevnicima od Kolorado Springsa do Long Ajlanda, autobiografijom Moji izumi, člancima objavljivanim u svetski priznatim naučnim časopisima, knjigama koje obuhvataju Teslinu prepisku sa savremenicima, te katalozima muzejskih izložbi.

Bogatu građu moći će da koriste članovi Tesla kluba, ali i svi nastavnici, učenici i roditelji zainteresovani da saznaju nešto više o ovom čuvenom naučniku.

– U jednoj knjizi koju smo dobili predstavljena je izložba Tesline lične biblioteke. Teslina kultura je bila velika, iza njegovo uspeha stoje jake moralne vrednosti, ozbiljan istraživački rad i čitalačke navike. Njegov otac je imao veliku biblioteku, i on sam je imao mnoštvo knjiga i bio član brojnih bilbioteka. Učenike treba motivisati da čitaju, jer jedino tako mogu da dođu do kvalitetnih informacija – objasnio je Saša Jevtić, direktor OŠ “Dragomir Marković”.

Kako bi motivisali učenike da u svojim naučnim istraživanjima krenu od biblioteke, u ovoj školi biće uvedena “Teslina čitalačka značka”. Nosioci značke biće dužni da pročitaju određeni broj knjiga, posade drvo, nahrane životinje preko zime ili osmisle neki mini projekat za inoviranje sredine.

Osnovni udžbenik u radu Teslinog naučnog kluba, biće knjiga Branimira Jovanovića, dugogodišnjeg kustosa Teslinog muzeja, koja je od danas dostupna u školskoj biblioteci.

– Po njegovoj knjizi ćemo raditi određene sadržaje sa kolegama iz Amerike. Naši nastacnici će morati da izvrše sinhronizaciju rada sa kolegama iz inostranstva, kako bi prilagodili program našim učenicima – kaže on.

Za sinhronizaciju plana predviđen je period od šest meseci, nakon čega će krenuti konkretna realizacija programa u koji će biti uključeni svi zainteresovani učenici od 1. do 8. razreda.

Projekat podržava Teslina naučna fondacija u Srbiji, u saradnji sa partnerskom Fondacijom u Americi (TSF).

M.S.

Ostale vesti

back-to-top