Sutra počinje popis stanovništva

Postavljeno: 30.09.2022

Popis stanovništva počinje sutra (1.oktobra) u 8 časova i trajaće do kraja tog meseca. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od koji nije obavezno dati odgovor na tri pitanja. Za one koji odbiju da učestvuju u popisu slede novčane kazne

Popis po građaninu trajaće oko pola sata, obaveza je da se na sva pitanja odgovori tačno i potpuno, osim na pitanja o veroispovesti, nacionalnoj pripadnosti i maternjem jeziku, na koja građani ne moraju dati odgovor.

Ukoliko se desi da građanin nije kod kuće, popisivač dolazi ponovo, a ako je  građanin opet odsutan, u poštansko sanduče ostavlja obaveštenje da je dolazio i broj info centra preko koga će građanin ugovoriti vreme koje odgovara i njemu i anketaru.

Ono što je isto kao i u prethodnom popisu stanovništva i domaćinstava je da će se vršiti po već tradicionalnoj metodi „od vrata do vrata“, a novina je da će se podaci unositi u elektronski obrazac umesto u papirni, kako je do sada bilo.

Ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu, slede kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Podaci na popisu uzimaju se isključivo i statističke svrhe i, kako je zakonom i definisano, ne mogu se koristiti u bilo kakve druge svrhe.

Tokom popisa, popisna komisija će u zgradi Gradske uprave imati info centar, u kancelariji broj 8. Na telefon 066 8888 037 građani mogu da prijave sve eventualne nepravilnosti, te da članovima popisne komisije postave pitanja u vezi popisa.

Za popis u 101 mestu na teritoriji Grada Kruševca angažovano je 256 popisivača kojima će koordinirati 35 instruktora. Svi popisivači su u obavezi da nose legitimacije koje će morati  da pokažu građanima pre ulaska u njihovo domaćinstvo.

Prelimirani rezultati popisa znaće se do kraja novembra, a konačni će biti saopšteni u periodu između aprila 2023. i maja 2024. godine.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top