+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Subvencije za samozapošljavanje – još 75 preduzetnika u Kruševcu

Subvencije za samozapošljavanje – još 75 preduzetnika u Kruševcu

Predstavnici Grada i ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje uručili su ugovore korisnicima subvencija za samozapošljavanje. Reč je o 75, od ukupno odobrenih 79 subvencija, za koje su Grad i NSZ izdvojili ukupno oko 16,6 miliona dinara

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da je Grad Kruševac ove godine za četiri programa zapošljavanja: za samozapošljavanje, za otvaranje novih radnih mesta, za stručnu praksu i za sticanje praktičnih znanja izdvojio 17 miliona dinara, a NSZ 13,9 miliona dinara te da je lokalna samouprava za program javnih radova izdvojila dodatnih 4 miliona dinara. 

Palurovićka je napomenula da je medju korisnicima subvencija 64 odsto žena te da se taj procenat tokom prethodnih godina povećava jer su žene 2016. godine činile manje od trećine.  

– Maksimalno ćemo se potrudili da vam stvorimo uslove da radite i pomoći ćemo da te želje ostvarite. Nadam se da će se trend ženskih aplikacija za subvencije povećavati i naredne godine – kazala je ona. 

Podsetila je da je na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu 2012.godine bio oko 15.900 te da ih je sada oko 11.800.

– Grad se maksimalno trudio da bude pozitivno i dobro poslovno okruženje za investitore, kompanije, male privrednike i sve koji su želeli da rade u gradu i zapošljavaju naše sugrađane – kazala je ona.

Podaci pokazuju da od 75 korisnika subvencija njih 59 pokreće neku vrstu proizvodnje, dok 16 planira da se bavi uslugama, uglavnom intelektualnim. 

Novim preduzetnicima direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrga Marković je poručio da već za nekoliko meseci mogu da konkurišu za nove subvencije, ovaj put za zapošljavanje novih radnika. 

– Na području Rasinskog okruga ove godine su otvorena nova 202 privredna subjekta kroz program samozapošljavanja, a naš Okrug tokom poslednjih nekoliko godina beleži stalni rast broja privednih subjekata što nije slučaj u većini ostalih okriga – kazao je on. 

Mirjana Stojanović je u ime ćerke Sonje (25) danas primila ugovor, ali napominje da je i sama pre nekoliko godina koristila istu subvenciju za otvaranje knjigovodstvene agencije. Kasnije je, takodje, imala i subvenciju za nove radnike.

Ona će, kao knjigovvodja, biti podrška ćerki koja je završila književnost, a sada otvara školu stranih jezika, što je posao kojim se do sada bavila radeći za druge poslodavce.

Mirjana će, takodje, kao knjigovođa podržati i Angelinu Popadić  (46) koja je dobila subvenciju, a planira da započne proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda. 

– Pravim kozmetiku na prirodnoj bazi. Po struci sam građevinski tehničar, ali se nikada nisam bavila tim poslom. Vreme je pokazalo da sam mnogo više naklonjena ovoj drugoj profesiji. Želim sada da osmislim i organizujem tu proizvodnju i ova subvencija mi znači dok ne počnu da stižu prihodi – objašnjava ona. 

Za buduće preduzetnika mesta ima i u Biznis inkubator centru gde se 1. septembra otvara Regionalni inovacioni start ap centar.

Predstavnici Grada i ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje uručili su ugovore korisnicima subvencija za samozapošljavanje. Reč je o 75, od ukupno odobrenih 79 subvencija, za koje su Grad i NSZ izdvojili ukupno oko 16,6 miliona dinara Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da je Grad Kruševac ove godine za četiri programa zapošljavanja: za samozapošljavanje, za otvaranje novih radnih mesta, za stručnu praksu i za sticanje praktičnih znanja izdvojio 17 miliona dinara, a NSZ 13,9 miliona dinara te da je lokalna samouprava za program javnih radova izdvojila dodatnih 4 miliona dinara.  Palurovićka je napomenula da je medju korisnicima subvencija 64…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Vaterpolisti Rasine poraženi sa „peterca“, nadigran i Goč

Derbi začelja Prve A lige u Beogradu rešen kaznenim udarcem u završnoj četvrtini koji je domaćin pretvorio u pobedu protiv ...

ŽFK Napredak Junior šampion Razvojne lige

Fudbalerke kruševačkog Napredak Juniora (do 15 godina) osvojile su prvo mesto u prvom delu šampionata Razvojne lige FSS. One su  ...

Stefanović i Jovanović dve godine nakon napada: „To je bio početak kraja ovog režima“

Sa mesta gde su napadnuti, ispred Mesne zajednice Rasadnik pred početak tribine Saveza za Srbiju, danas, dve godine kasnije, u ...

“Mali format” u Legatu Milića od Mačve

Tradicionalna gostujuća izložba “Mali format ULUPUDS-a” prošle nedelje je otvorena u Legatu Milića od Mačve. Izložbu sedmi put organizuje Slikarsko-grafička ...

Pitali smo za vas: Više lekara i ordinacija za Kovid ambulantu

U kruševačkoj Kovid ambulanti u poslednjoj nedelji se dnevno obavi izmedju 200 i 250 pregleda, što je duplo više u ...