Štrajk u 34 škole u Okrugu, članice Unije sindikata prosvetnih radnika

Postavljeno: 17.03.2022

Unija sindikata prosvetnih radnika organizovala je danas protest ispred resornog Ministarstva u Beogradu te održala štrajk, kome su se u Rasinskom okrugu odazvale 34 škole, članice tog sindikata.

-Štrajk se danas dešava u 34 škole u Rasinskom okrugu. Neke će raditi sa skraćenim časovima od po 30 minuta, a neke škole zvone nakon 45 minuta, zbog samovolje direktora koji nisu hteli da skraćuju časove, ali nastavnici izlaze nakon 30 minuta. Danas je iz Kruševca u Beograd na protest krenulo 120 ljudi – rekao je za naš portal Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika i član Predsedništva USPRS-a.

Taj sindikat od nadležnih traži smanjenje broja učenika u odeljenju na najviše 24, korekciju zarada od 12 odsto, isplatu trećine dugovanja od 20 hiljada dinara te promenu zakona iz oblasti obrazovanja.

Inače, kako su preneli pojedini beogradski mediji, na današnjem protestu je učiteljica, Vesna Jerotijević, članica Predsedništva USPRS-a, kazala da je obrazovanje u našoj zemlji svedeno na najniže grane, te podsetila da je nedopustivo što prosvetari već godinama na ulici traže ispunjenje istih zahteva. Dodala je da je pandemija korona virusa pokazala koliko je situacija u prosveti loša, a da će se posledice osećati u budućnosti.

USPRS je najavio novi štrajk u školama za 21. i 31. mart, kada će časovi takođe biti skraćeni na 30 minuta.

S.M.

Foto: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top