Stefan Đorđević objavio drugu knjigu poezije

Postavljeno: 17.07.2021

Posle pesničkog prvenca „Iznad i ispod granice“, Stefan Đorđević objavio je i drugu knjigu poezije „Ka ogledalima“. Izdavač je „Pero Kruševac“ (2020), a recenziju su potpisale profesorka srpskog jezika i književnosti Jelena Jevtić i Nevena Milosavljević, pesnikinja. Grad Kruševac je objavljivanje knjige podržao u okviru konkursa za projekte u kulturi za prošlu godinu

Knjiga je podeljena na stranu A i stranu B, pošto cela izgleda kao kaseta. Jedan deo knjige je sa rimom, a drugi deo je slobodni stih. Zbirka sadrži ljubavnu, rodoljubivu i socijalnu poeziju, a inspiracija su mi bili Crnjanski, Dis, Laza Kostić, Zmaj i Bodler. Knjiga je posvećena mojoj mami Sonji koja je bdila nada mnom, a ocu i bratu se zahvaljujem jer me nisu ometali u pisanju – kaže Stefan. 

Stefan Đorđević je objavljivao svoje pesme u književnim novinama i drugim književnim časopisima u Srbiji i regionu. Dobitnik je nagrade za najbolji stih „Stišana svitanja“ na festivalu poezije u Malom Crniću i nagrade za najbolju pesmu na konkursu Udruženja pesnika Srbije „Poezija SCG“ sa sedištem u Kruševcu. 

– Knjiga poezije „Ka ogledalima“ Stefana Đorđevića u sebi skriva svu iskrenost. Pesnik je oslobođen stega, zakona i pravila. Pesma je čovekov svet koji bira da živi. U zaštićenom okviru korica sve vrvi od emocija, duševnog naboja. Poput vatrometa, dešava se svojevrsna eksplozija reči, ali i tišine, svega prećutanog, a priznatog jedino sebi. Tematski raznovrsne, ali ujednačene ljubavlju, pesme govore svoju priču – kaže, pored ostalog, Nevena Stanojević. 

Sandra Đokić kaže da „preko straha i sumnje“ u postojanje bezuslovne ljubavi do potpunog njenog dobića ovi Stefanovi stihovi su nam vodič kroz ogledalo njegove duše. Razdragano, poletno, nepokorno, sva od uzvišenja i patnje, ova pesnička zbirka pokazuje nam da je ljubav zvezda vodilja, koja pesniku daje krila i nadahnuće za sve u životu. Njegova potreba za ljubavlju i pripadanjem obeležava sve nas. 

– Poetika Stefana Đorđevića izgrađena je na poimanju sveta onakvim kakav jeste, s težnjom kakav bi svet trebao da bude. Njegova nova zbirka oblikuje jedan posve jedinstveni poetski svet, koji kao što i sam naslov signifikuje: poziv je čoveku da se okrene ka ogledalima, i to u množini, da bude njima okružen, da bi sebe video iz svog ugla i tako sagledavši svoju spoljašnjost potraži put ka unutra, kao unutarnjem „ja“ ka detetu u sebi. Estetičko i etičko su glavne crte njegove poetike, misaono produbljeni i neretko praćeni buntom i prkosom – ističe pored ostalog, recenzentkinja Nevena Milosavljević.

Autor se zahvaljuje i Gradu Kruševcu na finansijskoj podršci, Goranu Vasiću, direktoru Narodnog muzeja, recenzentima i svojoj drugarici i prijateljici Neveni Stanojević, kao i Bati Đidiću i Jeleni Protić-Petronijević na savetima u oblasti poezije.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top