Stanari reagovali zbog čestih saobraćajki, nadležni tvrde: Uskoro rešenje

Postavljeno: 27.07.2021

Saobraćajke se na raskrsnicama Ulice Branka Miljkovića sa ulicama Svetog Save i Lominom dešavaju, kako tvrde stanari, nedeljno, iako potrebna signalizacija postoji. Za sada, srećom, nije bilo smrtnih ishoda, a da do toga ne bi došlo stanari su, još pre pet meseci, podneli peticiju kojom traže rešavanje problema. KruševacGrad saznaje da će, odlukom Policijske uprave i Javnog preduzeća za urbanizam u projektovanje Kruševac, biti uveden sistem jednosmernog saobraćaja u tom naselju

Sugrađani iz Ulice Branka Miljkovića su mesecima svedoci brojnih saobraćajnih prekršaja na raskrsnici te ulice sa ulicama Svetog Save i Lominom. Jasna saobraćajna signalizacija postoji, te sve ukazuje da su uzrok učestalih sudara bahatost i nemarnost vozača.

Stanari su zbog toga potpisali peticiju tražeći rešenje problema i pre više od pet meseci je predali Mesnoj zajednici Despot Stefan Lazarević. Procedruralno, Mesna zajednica je peticiju prosledila gradskom Savetu za bezbednost saobraćaja, koji je nadležan za rešavanje ovakvih problema.

Ta ulica i celo naselje je određeno kao sistem jednosmernih ulica. Odrađeno je rešenje i projekat i čeka se realizacija na terenu. Jednosmerni režim je od ulice Takovske ka Vidovdanskoj, sa podužnim parkiranjem sa desne strane – kaže Jelena Brković iz Odeljenja za imovinsko – pravne i stambeno – komunalne poslove GU Kruševac.

U Javnom preduzeću za urbanizam i projektovanje Kruševac objašnjavaju da je reč o komplikovanijoj proceduri, s obzirom na to da se radi o promeni režima u velikom broju ulica, te da je potrebno postaivi više od sto saobraćajnih znaka.

Signalizaciju postavlja “Kruševacput”. Očekuje se da će polovinom avgusta početi radovi na tom području. Neke ulice će ostati dvosmerne, dok će u onim sa jednosmernim režimom biti dozvoljeno parkiranje sa jedne strane – navodi Predrag Arsić iz Javnog preduzeća za urbanizam u projektovanje Kruševac.

Stanari Ulice Branka Miljkovića su za KruševacGrad ispričali da se saobraćajne nezgode dešavaju najmanje jednom nedeljno. Po njihovim rečima policija je uglavnom izlazila na teren, osim u slučajevima kada se vozači, koji su učestvovali u incidentu, sami nagode. Stanari napominju da do sada nije bilo nesreća sa smrtnim ishodom, ali da strahuju za bezbednost dece iz naselja i svoju bezbednost.

Savet za bezbednost saobraćaja godišnje dobije više od 200 ovakvih ili sličnih zahteva i ni jedan nije zanemaren. U proteklih pet godina na više od 70 lokacija uradili smo usporivače saobraćaja po zahtevu građana. Treba imati na umu da su resursi i kapaciteti ograničeni, te da nekim lokacijama na kojima realno postoji potreba da se preduzmu neke mere, mi odobrimo, ali na realizaciju se čeka dok se ne obezbedi novac – objasnio je Dragan Blažić, predsednik pomenutog Saveta.

Nadamo se da će promena režima u ovom naselju doprineti bezbednijem odvijanju saobraćaja na tom potezu.

S. Mutavdžić

Foto: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top