Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici

Postavljeno: 23.06.2024

– Mladenci Bojan i Mona rekli sudbonosno da –

Centralni događaj trodnevnog festivala „Viteški megdan“, srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici, nakratko je ponovo oživelo duh nekadašnje srednjovekovne prestonice, grada Kruševca, koga je osnovao knez Lazar. Mladenci Bojan i Mona bili su obučeni u srednjovekovne odežde, posebno pripremljene za ovu priliku, a do oltara su ih pratili vitezovi, štitonoše i dvorske dame.

O ovoj, sada već tradicionalnoj manifestaciji, govorila je direktorka Turističke organizacije grada Kruševca Suzana Milosavljević.

– Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici je centralni događaj trodnevnog festivala „Viteški megdan“ u Lazarevom gradu. Reč je o manifestaciji koja ima za cilj da se vratimo u vreme kneza Lazara i oživimo duh stare srpske srednjovekovne prestonice. Do sada je na ovaj način venčano preko deset parova, a interesovanje budućih mladenaca je i dalje veliko. Trudili smo se da ispoštujemo sve običaje koji su tada postojali. Mladenci i svatovi su obučeni u svečane srednjovekovne kostime, a do oltara su ih pratili vitezovi, štitonoše i dvorske dame. Tu su bili i streličari, koji su se okušali u gađanju jabuke strelom, a postavljena je i svečana srednjovekovna trpeza sa hranom koja je služena i na dvoru kneza Lazara – ističe Milosavljević.

Mladenci Bojan i Mona Zlatković rodom su iz Aleksinca. Žive i rade u Beogradu. Imaju sina Bogdana. U izjavi koju su dali za medije otkrili su zašto su želeli da se venčaju baš u Lazarici. Građansko venčanje su obavili pre dve godine u Beogradu na kolektivnom venčanju.

– Ja sam želela da se venčamo u našoj tradicionalnoj srpskoj nošnji, a onda smo od jednog prijatelja čuli za ovu manifestaciju i morali smo da se prijavimo – kaže mlada.

Mladoženja Bojan je takođe podelio svoje utiske nakon venčanja.

-Ovo je fenomenalno. Preporučio bih svakome ko ima mogućnosti da uradi ovako nešto. S’ obzirom na mesto, emocija je posebna-

Ova manifestacija je 2018. godine postala dobitnik prestižnog priznanja „Šampion lokalnog ekonomskog razvoja“, od strane NALED- a i RTS- a.

Događaj je dodatno ulepšala vokalna solistkinja Sanja Ivanović, izvođenjem izvornih srpskih narodnih pesama.

Galerija

O.M.

 

Ostale vesti

back-to-top