Skupština u petak o budžetu Kruševca, broju radnika u Gradskoj upravi, podršci zapošljavanju….

Postavljeno: 22.12.2022

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine Grada pred odbornicima će se naći 60-tak tačaka dnevnog reda. Jedna od važnijih je Odluka o budžetu grada za 2023. godinu, prema kojoj je predviđeno da ukupni prihodi i primanja, odnosno rashodi i izdaci budžeta, budu 5,98 milijardi. Od pomenutog iznosa, 5,78 milijardi su sredstva iz budžeta, a  197,2 miliona sredstva iz drugih izvora budžetskih korisnika.

Prema podacima koje je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović izneo na tribini o budžetu, sprovedenoj u okviru javne rasprave, planirani budžet za 2023. godinu biće za 12 odsto veći od ovogodišnjeg. Od ukupnog iznosa, kako je tada naveo, za investicije i tekuće održavanje biće izdvojeno 2,2, milijardi, odnosno 38 odsto, čime budžet Kruševca zadržava epitet razvojnog.

Pred odbornicima će se naći i Kadrovski plan Gradske uprave, Gradskog pravobranilaštva, Službe mesnih zajednica i Službe interne revizije Grada Kruševca za 2023. godinu, kojim je predviđeno da se broj zaposlenih u Gradskoj upravi poveća za 41.

Naime, prema podacima iz pomenutog plana u ovoj godini je u Gradskoj upravi te u kabinetu gradonačelnika ukupno bilo zaposleno 274 lica, od kojih je na neodredjeno bilo 248, na određeno 25, te jedno lice u svojstvu pripravnika. Predviđeno je da  u 2023. godini ukupno bude 315 zaposlenih, od kojih će na neodređeno biti 278, na određeno 33, te četvoro u svojstvu pripravnika.

Na sutrašnjem zasedanju odbornici će se izjasniti o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, kojim je za više programa podrške zapošljavanju predviđeno 27,1 milion dinara. Od tog iznosa milion i po dinara će biti opredeljeno za učestvovanje Grada u sufinansiranju projekta koji sprovodi program „HELP“. Isti iznos će biti izvojen za projekat „Reintegracija – podrška održivoj reintegraciji povratnika u Srbiji, faza 2”.

Za sprovođenje ostalih programa, medju kojima su samozapošljavanje, program novih radnih mesta, programi pripravnika, stručne prakse, javnih radova, sticanja praktičnih znanja, predviđeno je 24,1 milion dinara.  Ove godine je za finansiranje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja iz budžeta izdvojen ukupno 21 milion dinara.

Pred lokalnim parlamentom će se, između ostalog, naći i Predlog Programa razvoja grada za narednu godinu, sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu, potom Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Odluka o obuhvatu zemljišta kome je promenjena namena iz poljoprivrednog u građevinsko te Program unapređenja socijalne zaštite za 2023. godinu.

Na dnevnom redu su i programi rada javnih preduzeća i ustanova u narednoj godini te više predloga izmena i dopuna planova detaljne regulacije određenih delova grada.

Prema najavi iz Nove Demokratske stranke Srbije ovdašnji skupštinski saziv će od sutra zasedati sa novom odborničkom grupom, koju bi trebalo da formira ta politička opcija, koja je do sada u lokalnom parlamentu imala četvoro odbornika. Podsetimo, za formiranje odborničke grupe potrebno je najmanje petoro odbornika, a detalje će Novi DSS, kako je najavio, saopštiti sutra pred početak sednice.

Inače, na prošloj sednici lokalne skupštine je saopšteno da je rasformirana odbornička grupa „Za kraljevinu Srbiju za Lazarev Kruševac“, jer je dvoje odbornika, Snežana Usević i Milovan Đurišić, istupilo iz te grupe.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top