Škola u Parunovcu već pet godina čeka sanaciju.Plafoni se ruše, roditelji i nastavnici najavljuju protest

Postavljeno: 25.08.2020

Roditelji i kolektiv Osnovne škole Vladislav Savić Jan od jutros su ispred vrata škole kojoj već gotovo pet godine prokišnjava ravni krov. Sada se već i urušio plafon nad dve učionice, a u ostalim se, svedoče okupljeni, oseća memljiv zadah, a neke su i potpuno neupotrebljive za rad. –Čekamo današnju odluku Gradskog veća, a ako se hitna sanacija ne započne, organizovaćemo se zajedno sa meštanima i braniti ovu školu koja ima 130-godišnju tradiciju – kaže za kruševacgrad Emilija Burgić, nastavnica engleskog jezika u ovoj školi koju pohađa više od 400 kruševačkih mališana

Emilija Burgić u školi radi više od 30 godina. Jutros su, kaže, roditelji i nastavnici ispred škole održali sastanak sa direktorom pred početak sednice Gradskog veća na kojoj bi trebalo da se konačno pronađe rešenje za problem koji škola ima.

Šteta je da škola koja ima 130 godina tradicije dođe do ovakvog stanja. Želimo da znamo ko je odgovoran, ko će da reši problem dece koja u ovim uslovima rade kao da su građani ne drugog nego desetog reda. Da ne pričam o nastavi u vreme korone i mogućnostima da se ona ovde organizuje. Očekujemo hitnu akciju gradskih vlasti ili ćemo jednostavno uputiti zahteve svim nadležnim institucijama, organizovati se ovde lokalno i braniti ono što ovde više od veka postoji.

U poslednjih pet godina, tvrdi Burgić, i profesori i đaci rade u potpuno neregularnim uslovima, a problem je to što ravan krov na školi prokišnjava već dugi niz godina. 

U međuvremenu su se srušili plafoni u dve učionice, u ostalim učionicama je zadah memle neizdrživ. Naši učenici je sa maskama trebalo da dolaze još pre dve tri godine. Pri tome smo imali bezbroj obećanja, obraćali smo se svim mogućim institucijama da bi nam pred odlazak na raspust u maju bilo obećano da će radovi početi prvog avgusta, čim se raspiše i okonča tender za izvođača radova. Prvi avgust je prošao, nema radova, nema ničega. Bila je samo pred izbore postavljena tabla, više reklamna na kojij je pisalo „uskoro, uskoro, uskoro“, ali je sada i ona uklonjena.

Da neće ostati na ko zna koliko puta ponovljenim obećanjima, sigurna je naša sagovornica. 

– Čitava naša zajednica, a podsetiću da u ovu školu ne idu samo deca iz Parunovca, već i iz Kapidžije, Tekija, Gaglova, Šiljegovca, Bovna, Pasjaka, čitava zajednica je rešena da pomogne u nadi da će nadležni imati sluha. U suprotnom, organizovaćemo akcije, obavestiti medije o svemu. Jedno je sigurno – ovako više ne može.

Miloš Šošić je jedan od roditelja koji je jutros došao da se pridruži inicijativu za konačnu sanaciju škole. Kaže nam da su roditelji odlučili da dođu da bi našli rešenje za nemoguće uslove za njihovu decu. 

Obećanja su višegodišnja, dalje od njih se nije mrdnulo godinama i jednostavno mislimo da nema više vremena. Dalje akcije će zavisiti od odgovora koje će direktor dobiti na današnjem sastanku.  Poenta je da mi ne možemo stati na ovome i da ovaj problem mora da se reši u najkraće vreme. 

I Ivan Mandić, koji je javnosti poznat kao ovdašnji lider SSP-a, takođe je  jedan je od roditelja. Kaže za naš portal da kao roditelj očekuje od direktora i kolektiva da zaštite decu. Kaže i da Gradska uprava i Ministarstvo prosvete, koji su rekonstrukciju obećavali pet godina, a potom je, kako tvrdi, zloupotrebili u predizbornoj kampanji, imaju rok da do prvog septembra krenu u radove.

Ukoliko ne budu organizovali radove, umesto dece mi roditelji ćemo sesti u klupe umesto naše dece, jer ne želimo da našoj deci padne plafon na glavu ili da za par meseci dobiju astmu.

Prema Mandićevim rečima, 2018. godine nakon što je jedan od roditelja pisao ministru prosvete Mladenu Šarčevićiu, od ministra stigao odgovor da se ova škola nalazi u  četvrtoj grupi škola za renoviranje. –Novac za renoviranje je iz fondova Evropske unije.  Dakle, novac postoji  i navodno je problem samo tender koji nije mogao biti raspisan dok je vlast bila u tehničkom mandatu. Kako su onda pokretani neki drugi radovi u isto to vreme – pita se Mandić.

Čeka se odluka gradske vlade, ali i roditelji i nastavnici su jedinstveni – odustajanja od zahteva nema.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top