Seminar „Otkrijte snagu franšiznog poslovanja“

Postavljeno: 15.05.2024

U prostorijama PKS RPK Kruševac, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, održan je seminar na temu razvoja franšiznog poslovanja u Srbiji.

Učesnici seminara upoznati su sa svim aspektima ovog poslovanja, u cilju prepoznavanja franšize kao jednog od glavnih ključeva za uspeh u preduzetništvu. Saznali su i koje su to prednosti i mogućnosti prilikom kupovine franšize, šta je to Evropski Etički Kodeks, kao i objašnjenje aspekta Ugovora o franšizingu.

– Franšizing poslovanje je kloniranje uspešnog i proverenog biznis koncepta koji sa sobom donosi tačna uputstva kako neko treba da radi na tržištu. Današnji seminar predstavio je i aspekt davaoca i primaoca sa pravnim osvrtom, jer franšiza nije zakonski regulisana u Republici Srbiji. Franšizing predstavlja sigurniji ulazak u preduzetništvo. Naša namera je da u narednom periodu razgovoramo sa većim brojem banaka u Srbiji kako bi im skrenuli pažnju da su im za ovakav vid poslovanja neophodni i posebni namenski krediti – rekla je predavačica na seminaru iz Privredne komore Srbije Marica Videnović.

Ispred trgovinskog odeljenja američke Ambasade u Beogradu govorio je Boris Popovski.

– Ono što je naš cilj i na čemu radimo sa Privrednom komorom Srbije još od 2007. godine je razvoj franšizinga kao poslovnog koncepta u Srbiji. Zadatak moje kancelarije je upravo razvoj saradnje između Srbije i SAD, a obzirom da je franšizing jedna od veoma razvijenih grana distribucije i prodaje proizvoda u SAD, radimo sa Privrednom komorom na pokušaju repliciranja tog poslovnog sistema u Srbiji. Nešto što spaja američke i srpske privrednike je preduzetnički duh. Mi smo prepoznali to zajedništvo i pokušavamo da taj poslovni model prenesemo i na naše preduzetnike- ističe Popovski.

Master franšizer za Helen Doron english metodu učenja engleskog jezika kao maternjeg Tatjana Petković govorila je o svojim iskustvima sa ovim modelom poslovanja.

– Ja sam primalac franšize od naše matične kuće Helen Doron ali sam takođe i davalac franšize za preduzetnike ili firme koje žele da krenu u oblast obrazovanja i da se posvete našoj deci. Obrazovanje je uvek jako zanimljiv segment privrede zato što gradi nove naraštaje – kazala je ona.

Vlasnik master licence švedskog brenda „Husse“ u Srbiji koji se bavi besplatnom dostavom hrane za kućne ljubimce Saša Milutinović je svima koji imaju preduzetničkog duha preporučio da se odluče za franšizno poslovanje.

O. Milićević

Ostale vesti

back-to-top