Sedmi Astronomski kamp na Jastrepcu

Postavljeno: 19.08.2023

U Vili Idila Jastrebac Lake Resort – a juče je zvanično počeo sedmi po redu Astronomski kamp Jastrebac.

– Astronomski kamp Jastrebac 2023 odlicno prolazi. Do sad smo stigli na pola programa koji ima zanimljive teme o arheoastronomiji, svemirskom preduzetništvu, veštačkoj inteligenciji. Tokom kampa učesnici uveče posmatraju objekte kroz teleskop, preko dana su predavanja i prilika da se upoznaju sa planinom Jastrebac – ističe Zoran Tomić iz Astronomskog udruženja „Eureka“.

Učesnici kampa su prezadovoljni samom organizacijom, neki od njih dolaze prvi put, dok ima i onih kojima ovo nije prva godina da učestvuju.

– Sa prošlog kampa imam jako lepe uspomene pa sam odlučila da ponovo dođem. Predavanja su me zaintrigirala, mnogo zanimljivih stvari sam čula i naučila, čak i da kao amater snimam noćno nebo, a za bilo koja dodatna pitanja imamo predavače koji su tu da nam da nam daju odgovore. Posmatranja su mi ipak najzanimljiviji deo, gde smo sinoć mogli da vidimo galaksiju Andromedu, zvezdu Vegu i planetu Saturn – kaže Nađa Miletić, jedna od učesnica kampa.

Ovogodišnji kamp se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kruševac i Centrom za stručno usavršavanje Kruševac. Takođe, Mensa Srbije je finansijski pomogla da se udvostruče kapaciteti za učesnike kampa, pa ove godine je to broj 25.

Kamp se završava sutra.

M.M.

 

Ostale vesti

back-to-top